Ziaristul ideal nu se lasă…nici în vacanță

Vă salut din Ungaria!

Acum suntem în vacanță în țara vecină, grație unei invitații adresate de un amic din Baia Mare. Am fost de multe ori aici, dar niciodată nu am avut ocazia sa vizitez cea mai mai mare stațiune balneoclimaterică din Europa,Hajdiszoboszlo. Cum e aici? Ei bine, bine! În luna mai s-a deschis un Aqua Park acoperit.E situat chiar în vecinătatea ștrandului pe care cred că foarte mulți îl cunosc deja.Viața nu mi se pare scumpă dacă stai să compari cu ce găsești în Felix spre exemplu, care e la doar 70 de kilometri distanță. Oricum e mult mai civilizat aici și investițiile făcute în ultimii ani se simt și se justifică prin numărul mare de turiști. Zoli, un băiat din vecini, originar din Cluj apropo, îmi spune că acum e cam liniște pentru că odată sezonul estival trecut, turiștii sunt mai numeroși în week-end. Sunt foarte mulți turiști români din județele din NV-Satu Mare, Maramureș, Bihor. Plus slovaci, nemți, polonezi și evident.

Să vă spun ce mi-a adus ziua de astăzi. Aproape toată ziua am petrecut-o în grădina zoologică din Debrecen, pe care dacă ajungeți acolo vă recoman să o vedeți. Apoi, tot azi am aflat că ziaristul ideal, despre care puteți citi și pe acest blog, a găsit o nouă metodă de a mă ataca. Nu numai pe mine,ci pe toți care nu sunt deacord cu el. Ideea e că mi se RUPE! M-am gândit la o metodă de a riposta și sigur am să o pun în aplicare. Cert e că n-am să-mi las echipa din radio la mâna lui și a celorlalți doi nebuni cu acte în regulă. Asta e! Avem și noi rahaturile noastre, care în interesul lor personal de a deveni cineva, în lipsa unor capacități profesionale reale, sunt gata să-și dea în judecată și proprii copii dacă-i contrazic. Ei bine pe mine nu mă intimidează aceste manevre pentru că argumentele profesionale sunt de partea noastră. Sunt sigur că oricine ar fi în locul meu ar fi atacat așa că, dau eu lupta asta pentru echipa mea. Ce mă miră este că aceste gunoaie, pentru că asta sunt cu indulgență, sunt exact cei mai slabi profesioniști pe care îi am în subordine. Din păcate se erijează și în persoane preocupate de lupta sindicală, ceea ce mă face să-mi pierd încrederea în acest gen de partener social. Nici unul dintre colegii pe care îi respect pentru felul în care își fac meseria nu au astfel de preocupări. Și asta pentru că nu au mintea odihnită. Și ultima chestiune pentru astăzi: Seara s-a încheiat extraordinar! Am mâncat  ce mai bun Bogracsgulyas, sper că am scris corect fiindcă din păcate nu vorbesc limba maghiară. Am stins cu două Soprony, trei dacă o scotesc și pe cea de acum… Pont în Hajdu: restaurantul Kemences Csarda. Mâine mergem la băi și am programat un bobgulyas.

Share

Twitter între nevoie şi utilitate

Am găsit un articol foarte interesant semnat Discovery Channel despre utilizatorii de Twitter. Un insight psihologic despre succesul enorm pe care această reţea de socializare l-a înregistrat în ultima vreme. Câteva date:190 de milioane de utilizatori care generează 65 de milioane de mesaje zilnic. Portret robot-bărbat,vârstă medie 31 de ani. 20 la sută sunt informers-adică persoane care anunţă ceva (generatori de ştiri) şi 80 la suta menformers (autopromovare). Puteţi găsi articolul aici http://www.spring.org.uk/2010/08/twitter-10-psychological-insights.php

Psihologic mi-a atras atenţia faptul că această platformă serveşte oarecum pornirilor narcisiste din noi. Poţi vorbi despre tine, poţi câştiga audienţă (urmăritori, followers) fără să fi obligat să-i asculţi şi pe alţii.

Am constatat că această platformă pe care o utilizez ca sursă de ştiri şi de promovare (sunt şi informer şi menformer) răspunde într-o oarecare măsură şi unor nevoi elementare existenţiale. Zoologul Desmond Morris spune în cartea sa Zoomenirea, un studiu clasic despre animalul urban (o găsiţi la editura Art, 2010  www.editura-art.ro că omul este un animal care preferă relaţiile personale. Preferă un trib în care să-i cunoască pe toţi, cu ierarhii clare şi cu proceduri clare de stabilire a liderului. Mutarea sa într-un mediul urban, face ca acesta să devină stresat de noile condiţii oferite de tribul-oraş în care relaţiile sunt eminamente impersonale. În aceste condiţii omul caută să personalizeze cumva relaţiile. Platforma socială despre care vorbim satisface serios această nevoie. Intri într-un mediu în care cunoşti oameni fără a fi nevoit să-i întîlneşti şi fizic. Eu, în afară de colegii mei cu cont pe Twitter l-am cunoscut personal doar pe @alexursa, după ce îl urmăream deja pe Twitter. Mai mult, reuşeşti sa creezi nbsp;cercuri paralele de prieteni care te urmăresc sau pe care îi urmăreşti şi care îţi satisfac şi nevoia intrinseca de apartenenţă, valorificare personală, competiţie. Cred că aceasta este una din multiplele explicaţii la succesul enorm al invenţiei semnate Jack Dorsey,Evan Williams şi Biz Stone. Sunt curios până unde va merge această platformă şi care va fi utilitatea ei în viitor. Eu întrevăd deja impactul asupra presei şi evident asupra comunicării profesionale.

Share

Azi pe bicicletă

Azi eram pregătit să scriu pe blog despre imensul scandal politic pe care ieri l-am urmărit la televiziune. Anastase dezlănţuită, PSD-ul acuzat că a luat  mită, preşedintele care dă lecţii de economie ca un prim ministru ş.a.m.d.

Dar, azi dimineaţă m-am trezit cu altă dispoziţie. M-am cam săturat de haznaua politică servită în felii mari de posturile de ştiri dâmboviţene… Aşă că mi-am amintit că azi e Ziua Europeană fără Maşină şi m-am grăbit să mă sui pe bicicletă şi să dau la pedale pînă la studio. Am constatat că la Cluj informaţia aceasta n-a prea ajuns. La ora 8.00 oraşul mustea de maşini. Eu am profitat de ziua aceasta frumoasă de toamnă şi mi-am scos din garaj bicicleta. În ultima vreme o fac destul de des pentru că mi-e drag să mă plimb în şa prin oraş. Reuşesc să observ mult mai multe lucruri decât o fac din spatele volanului. Îmi place să merg prin Parcul Mare, pe malul Someşului şi să simt aerul de dimineaţă.Recunosc aici că îmi plac maşinile. Dar îndrăgesc bicicletele la fel de mullt. Acum mă pregătesc să-mi iau o bicicletă Van Moof. N-am să o vând pe cea pe care o am acum. E o frumuseţe de bicicletă  de oraş cu un cadru Tre Tubi Aelle pe care am cumpărat-o de la un magazin de biciclete second-hand. Import Olanda cu număr de înmatriculare 🙂  Să revenim. Azi dimineaţă am întîlnit pe traseu doar cinci ciclişti. Trei doamne şi doi domni. În rest plin de maşini. Mă gândeam ce greu vom reuşi să ne schimbăm mentalitatea. Se ştie că europenii merg cu biciletele după ei în vacantă. Că e o plăcere să te dai pe bicicletă în Munchen, Viena sau Budapesta. În aceste oraşe maşinile se mişcă încet atente la ciclişti. Parcările din gările de lângă Munchen gem de mii de biciclete lăsate de   navetişti. Am ajuns azi la studio şi am aflat că necunoscuţii mei confraţi în ciclismul urban ies azi în stradă la Cluj şi în alte oraşe din Transilvania. Marş al cicliştilor români şi maghiari între Satu Mare şi graniţa cu Ungaria, marş la Cluj organizat de Clubul de Cicloturism Napoca (felicitări Radu Mititean pentru activism), concurs de îndemânare în parcul Caragiale şi acţiune GreenPeace în parcul Caro, lîngă Teatru.Deci se poate! Se poate găsi acel sâmbure de iniţiativă care să mişte o urbe într-o direcţie europeană. Mai rămâne ca administraţiile locale să rezolve problema pistelor pentru biciclete (la Cluj sunt câteva dar cam anacronice) şi dacă acesta ar fi partea uşoară, urmează cea grea: Şoferii să respecte cele două roţi şi să înţeleagă că într-un oraş european, aglomerat prin definiţie nu mai au prioritate :).

Share

Vlădescu vorbeşte. Aşa,şi?

Sfârşitul de săptămână a fost interesant din punct de vedere jurnalistic prin prisma declaraţiilor făcute la PRO TV de fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu.

“Două chestiuni expuse de acesta mi-au atras atenţia.Primul ministru are o înţelegere limitată a fenomenului economic în timp de criză. Hmmm…Aşa se explică, probabil, lista măsurilor nepopulare şi contrare bunului simţ economic adoptate în această vară de Guvern. La vremea respectivă mă întrebam, fără să fiu specialist în economie, cum este posibil ca în vremuri de restrişte să se mărească taxele şi impozitele? Obişnuiesc să vorbesc plastic: Dacă ai o văcuţă care dă semne că nu mai are lăptic, ce faci? Strângi ugerul până la epuizare sau o laşi să se odihnească şi te îngrijeşti să primească hrană bună chiar dacă e puţină? Adică, nu mai bine ei taxe la fel, la timp şi de la cei care mai pot? În paralel, n-ar fi normal să te ocupi de creşterea altor văcuţe care să dea fiecare un strop de lapte la bugetul de stat? Faci nişte facilităţi fiscale corelate cu măsuri de disciplină fiscală şi uite aşa obţii ceva în plus pentru buget.Prin neînţelegerea primului ministru motivăm aceste decizii? Nu cred că ajunge această explicaţie.Mi se pare curios că deşi domnul Vlădescu era în Guvern şi cred că avea funcţia de Minstru de Finanţe, nu a reuşit să-l consilieze pe Emil Boc. Măsurile fiscale dure adoptate de Guvern au însă un mare MINUS. Unde sunt reglementările care să închidă drumul cu prioritate spre bugetul sărac al României clientelei politice? Firmelor care câştigă licitaţii peste licitaţii? Unde sunt măsurile care taie din zâmbetul arogant al regelui bordurilor şi al intangibilei Nuţi? Românii, aşa cum spun în scârbă politicienii, nu sunt proşti. Nu sunt o masă de manevră amorfă. Reacţionează ceva mai târziu, dar o fac. Le-a luat destul de mult să împuşte un dictator, dar au făcut-o. Cred că dacă primul ministru venea şi spunea: Am tăiat din veniturile nesimţite ale aleşilor. Am stopat licitaţiile care făceau ca un top de hârtie să coste dublu decât în supermarket. Am făcut totul…Nu mai avem ce face decât să tăiem din salarii şi să creştem TVA-ul şi impozitele. Dar eu unul nu ştiu ca această comunicare sinceră să se fi întîmplat. Nuţi umblă în cizme de gumă Damp;C, face săli de sport de milioane de euro acolo unde oamenii nu au şcoli şi poduri , aruncă banii pe frunze-n vânt. Nu v-aţi fi aşteptat ca Nuţi să fie schimbată? Eu unul în naivitatea mea, credeam că după atâţia muci în fasole era prima pe lista remaniaţilor.Al doilea lucru care mi-a atras atenţia din afirmaţiile domnului Vlădescu este că la nivel de Guvern se ştia din ianuarie că intrăm în vrie. Faptul că până în vară nu s-a făcut nimic, mă face să cred că timp de şase luni s-a tot cântărit dacă măsurile de relansare economică lovesc interesele unora. Când s-a constatat că măsurile corecte ar reduce bugetele firmelor prietene s-a venit cu sperietoarea FMI care nu ne dă altă soluţie decât TVA-ul majorat, disponibilizările şi impozitele majorate.Vlădescu a vorbit. Nu ştiu de ce a făcut-o.Pentru că ceea ce spune nu-i salvează reputaţia acum.

Share

Am fost prost. Si ei vor sa ramin asa

Aceasta este concluzia la care am ajuns la sfârşitul săptămânii trecute.

Nu mai sunt prost pentru că, sper m-am deşteptat puţin. Am fost prost pentru că în infinita-mi naivitate am crezut că în România mai sunt şanse ca valorile pe care mi le-a tot băgat în cap bunica de la Baia Mare să redevină importante. Am fost prost pentru că am crezut că dacă eşti sârguincios, amabil, cu bun simţ, muncitor, respectuos, atent ş.a.m.d. ai o şansă (una) să reuşeşti. La sfârşitul săptămânii trecut mi-am dat seama că nu e aşa.

Am întâlnit o persoană, pe care o ştiam de mai multă vreme, care radia, cumva, de bunăstare. Combinaţia era perfectă: el finanţist ea avocat, socrii şi ei în justiţie nume grele. Din vorbă în vorbă am aflat cu ce se ocupa. Fonduri europene. Şi uite aşa mi-a explicat cum se poate fura în România. Şi asta pentru că eu, în naivitatea de care vă vorbeam, am afirmat în timpul discuţiei noastre că nu mai ai ce fura aici şi că ar trebui să dăm cu dosu de fundul sacului şi să ne trezim. Sună moralizator şi etic nu-i aşa? A zâmbit şi mi-a explicat cum se face că unii îşi pot permite concedii oriunde, chiar şi pe lună, îşi pot cumpără BMW X6 nou şi costume cu câte două trei mii de euro bucata. Concret: Pe 6 septembrie s-a deschis o axă de finanţare pentru nu-ş ce domeniu dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii. Sesiunea s-a deschis la ora 9.00. La ora 9 şi două minute sesiunea se închide pentru că numărul proiectelor depuse depăşea fondurile alocate. Câţiva jurnalişti mai aprigi decât mine au scris despre asta pe “http://hotnews.ro dar fără prea multe ecouri. Detalii aveţi aici: http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-7764242-688-proiecte-ale-imm-inregistrate-80-minute-pentru-finantare-opt-proiecte-inregistrate-mai-putin-secunda-din-care-sase-realizate-aceeasi-firma-consultanta.

Ideea e că persoana despre care vă vorbesc mi-a confirmat că există o dischetă pe care itrebuie să fi ca să poţi intra. Mi-a confirmat şi el că nu poţi în două minute să completezi în aplicaţia electronică (introdusă cică să se evite corupţia :))))) câmpurile pentru în scrie un proiect.Mi-a vorbit apoi de un proiect beton în valoare de 900.000 de euro făcut de o firmă care a lucrat şi pentru canadieni şi care a fost acceptat la prima licitaţie, care mai apoi s-a considerat că n-a fost bună licitaţia pentru ca în final să fie câştigată de o firmă din Bistriţa cu sub-antreprenor din oraşul beneficiar pentru numai 3,2 milioane de euro. Şi uite aşa la o pătură de descurcăreţi, în parte portocalii, ajunge să le crească contul ca Făt Frumos. Mi-am exprimat indignarea faţă de tot acest mecansim pervers funcţional în capitală şi mi-a zis că să nu-mi fac iluzii că luptele şi conflictele de pe scena politică pe care ni le servesc nouă amărăştenilor, mai au vreo valoare în faţa banului. Nu. Când vine vorba de ochiul dracului toţi sunt prieteni şi orice divergenţă doctrinară poate fi trecută cu vederea în interes de consultanţă, S.R.L. şi S.A. Cred că un demers jurnalistic în putredul domeniu al corupţiei ar trebui să înceapă în sânul firmelor de consultanţă. Aici vom descoperi foarte multe legături între politic-economic-juridic. Nu cred că un astfel de demers s-ar putea face pornind din perspectivă juridică. Până şi constestaţiile, procesele deschise în cazul unor licitaţii ciudate sunt rentabile dacă împarţi costurile la numărul lor şi-l compari cu comisionul sau costurile eligibile din proiect încasate când trebuie şi mai ales de cine trebuie. Am discutat toate chestiunile astea şi a doua zi la o cafea. Sunt destul de tulburat pentru că aşa cum scriam într-un post ceva mai vechi, continuu să-mi pierd busola în ţara asta. Concluzia la care am ajuns în post-discuţii este una simplă dar care mă pune într-o postură ciudată şi ca profesionist, dar şi ca părinte: Cuvântul secolului este COMERCIAL. Trebuie să şti să te vinzi, să vinzi, să primeşti şi să dai. Să şti cui trebuie să dai, când, cât şi cum ca să ai succes. Trebuie să şti cu cine să te aliezi, chiar dacă nu-ţi place, ca să câştigi. Problema mea e că la acest capitol nu pot spune că am fost prost, ci că rămân prost. Eu nu-i pot suferi pe lingăi. Nu-i pot suferii pe jurnaliştii care îşi ascut dinţii într-un mandat şi-şi nbsp;umlpu gura cu miere când se schimbă puterea pentru a primi un post de purtător de minciuni pe undeva. Nu-i pot suferi pe cei care sunt excesivi de amabili când le citeşti în ochi că pe la spate te înjunghie. Şi la partea asta nu mă supăr că sunt prost în continuare. Chiar dacă ştiu că n-o să pot câştiga meciuri mari, pot să zic şi aici mulţumesc Buna, bunica mea care deşi era o femeie simplă avea o verticalitate morală uimitoare pe care o simt urmărindu-mă şi acum. La final o poveste reală. Bunica unui băiel îi spune când încerca să-l convingă că e bine să meargă la grădiniţă şi apoi la şcoală că numai aşa va putea ajunge cineva în viaţă. Dacă înveţi, o să fi deştept şi o să faci bani şi o să poţi să-ţi cumperi ce vrei tu, îi spunea. Ajung la grădiniţă unde un individ parchează ostentativ pe trotuar un Bentley Continental GT (153.900 euro CIP) din care care puştiul familiei la grădi. Băieţelul moralizat se opreşte lângă maşina şi-i strigă bunicii : Bunica! Omul ăsta e deştept?

Share

S.O.V. Teoria conspirației nu stă în picioare

De ieri seară Realitatea TV este in Cod Galben de arest. Reținerea pentru 24 de ore și mai apoi pentru încă o lună a patronului trustului de presă ține canalele de știri în alertă. Aseară aproape toate numele grele din presa Dâmbovițeană își dădeau cu părerea despre această întâmplare. Faptele se știu: SOV și alte două persoane sunt în arest pentru favorizarea infractorului. E vorba de favorizarea lui Nicolae Popa, căutat pentru legăturile cu vechiul dosar FNI, căruia SOV i-ar fi trimis peste 44000 de euro când acesta era fugar într-o țară exotică.Ce mi-a atras atenția este una din teoriile lansate aseară pe posturile TV. Dinu Patriciu, și el proprietar de trust de presă afirma că trebuie să fi naiv să crezi că nu e nici o nbsp;legătură între arestarea lui Vântu și activitatea trustului de presa Realitatea. Da, trustul are o politică editorială anti Băsescu și PD-L. Adevărul e că au și motive să o facă. Nu ar avea rost să înșirăm aici toate măsurile nepopulare, unele tâmpite, semnate de actualul Guvern. Dacă e să ne gândim doar la brandul înfrunzit, creșterea TVA, drepturile de autor și mai vechiul impozit forfetar (de fapt taxă de existență) ar ajunge să ne lămurim de ce actuala putere e numai bună de luat în balon.SOV nu e un îngeraș investitor imaculat. Nimeni n-a stat să o dovedească, sau nu a vrut, dar averea sa vine, in parte, din necazul amărăștenilor care au băgat bani la FNI și au dormit liniștiți. La fel nici Don Patriciu n-a fost un îngeraș când se juca pe bursă cu RRC-uri. De fapt, dacă mă uit la milionarii care umplu timpii de antenă la noi, nu cred că au început cinstit. Aproape toți au cadavre în șifonier.Teoria despre care vă vorbeam este sinistră. Așa ceva se întâmplă frecvent în Rusia, o țară despre a cărei corupție se știu foarte multe. Jurnaliștii anti-putere sunt împușcați în parcare. Și noi avem corupție, dar deocamdată din ceea ce văd nu se poate susține o astfel de legătură.Eu cred că domnului Băsescu lucrurile i s-au potrivit de minune. Ancheta merge în direcția reținerii lui SOV și colateral este lovit și trustul. Nu era , cred, neapărat nevoie să-l lege pe SOV ca să dărâme trustul.Pe  paginademedia.ro sau reportervirtual.ro găsiți suficiente argumente pentru a înțelege că trustul e într-o gaură financiară fără ieșire. Viitorul nu sună deloc bine în cazul lor, la fel cum pierderile celor de la Adevărul nu sunt nici ele de neglijat. Prin urmare speculata dorință a Președintelui și a blondei doamne ministru de a închide canelele media care mușcă din Putere, e doar o chestiune de timp.Un singur lucru ne-ar putea face să ne gândim la această conspirație ceva mai serios. Arestarea în urmă cu ceva timp a jurnalistului atomic de la Zero TV. Dar, hai să fim serioși. Sunt sigur că acel personaj e perfect culpabil pentru câteva cazuri de șantaj. N-ar fi nici primul nici ultimul care crede că presa e făcută să storcă bani de la oamenii bogați. Cine se bagă să aducă niște dovezi?

Share

Senzațional! Mânuță face show!

Răpus de o stare gripală ciudată, ieri după amiază am fost oarecum constrîns de împrejurări nbsp;să deschid televizorul la o oră la care în mod normal nu fac acest lucru. Am avut ocazia să vizionez critic un jurnal de la ora 17, o cronică a crimelor, violurilor, accidentelor și altor nenorociri apetisante pentru editorii acestui nbsp;jurnal plin de dejecții. Apoi a apărut papagalul de Măruță Mânuță cu vocea sa spartă și a făcut show, crede el, pe marginea testamentului controversat al Mădălinei Manole. Nu am rezistat să văd toată mizeria și am revenit la mult indrăgitul National Geo. Ciudat este că acest gen de programe au o audiență nemeritat de mare. Mânuță cică atrage venituri serioase pentru trustul la care lucrează. Nu el personal ci producătorii care aduc în emisie toate scursurile de pe Dâmbovița pe care noi ar trebui să le acceptăm drept vedete. Adică, hai să facem comparații între Loredana Groazea (nevastă de director în trust) și Madonna…No coment.Problema este a consumatorului care gustă așa ceva. Jeff Jarvis spune în Ce-ar face Google? că televiziunile americane faceau programe despre dejecții la începutul anilor 90, convinși fiind că asta se va vinde la nesfârșit. Tot el spune că la cinci ani de la lansarea acestor subprograme audiența a scăzut la o treime. Telespectatorii au început să facă alegeri care i-au scos din cărți pe vânătorii de cadavre. Publicul a început să-și arate competența în consumul de produse media.Mă întreb când se va produce această schimbare și la noi? Când va apărea o alternativă mai bună. Una total nouă, care nu reciclează aceeași oameni din televiziunile concurente. Una care să aibă un nivel de moralitate suficient de ridicat încât să-și poată permite să nu le mai facă reclamă interlopilor și unor personaje corupte și numa bune de dus la pârnaie. Și acest lucru se va întîmpla mai devreme sau mai tîrziu. Sper,în curând.În caz contrar, deficitul nostru de umanitate în fața tragediilor umane , reale ce-i drept, se va micșora și mai mult. Patronii cluburilor de fotbal și băieții cu ceafa lată vor rămîne modele pentru niște puști care vor fi convinși că doar prin șmecherie și hoție, în ritm de manea, poți reuși.Schimbarea va veni atunci când vom reuși să educăm publicul consumator de presă. Dar nu mă aștept ca acest lucru să se facă cu sprijinul lui Mânuță. Vă provoc dragi colegi de breaslă, să generăm noi un astfel de proiect impreună cu cei care mai cred că nu putem rămîne la nesfârșit niște dobitoace avide de senzațional în direct.

Share

Rrom sau tigan? Gipsy

Chestiunea rromilor, pe care eu am sa-i numesc in continuare tigani, a ajuns pe marile televiziuni de stiri din lume si pe primele pagini ale ziarelor din Romania si, evident, Franta.Se vorbeste de agresiune etnica, de atitudine discriminatoare la adresa lor, despre atitudini similare nbsp;care se vor face simtite si la adresa altor etnii.

Sa va spun de ce cred eu ca Franta procedeaza corect si de ce nu exista riscul ca astfel de masuri sa fie aplicate si asupra altor etnii.Mai intii ,ar trebui sa ne delimitam de ceea ce se cheama un discurs politic corect. Da, ar fi corect sa le spunem rromi pentru ca asa, se pare, vor ei. Dar, in afara de confuzia majora dintre rroma si român-România (care cred ca este inavantajul lor) nu prea avem ce dezbate. In toate limbile lumii nu exista un echivalent pentru rroma, pe cind tigan gasim nbsp;si in limba franceza- gitanes, seamana si cu cel anglo-saxon gipsy si chiar cu cel nemtesc-tigauner. Nu vad, deci, nici un motiv pentru ca in spiritul politically correct sa le zicem rromi.

Franta a ajuns la disperare. Cum s-ar simti un primar din Romania, Ungaria, Austria, Germania, Spania daca vreo 30 de tigani si-ar face o tabara de cartoane si corturi la periferia orasului lor, pe un teren proprietate publica? Asa, din senin! Sa spunem ca infractionalitatea in zona n-ar creste imediat ce s-au instalat acesti musafiri nepoftiti. Problemele de natura administrativa, de gestiune a deseurilor, a sursei de apa, a caii de evacuare pentru apele uzate, prevenirea incendiilor, plus obiceiurile culturale pitoresti dar total neconforme cu principiile administrarii urbane, ar fi deja o problema imensa pentru acel primar. Necazul e ca in presa intilnim foarte des asocierea acestor tabere ilegale cu cresterea infractionalitatii.Evident, asocierea se bazeaza pe fapte. Trebuie Franta sa le gaseasca de lucru sau sa fie milostiva cu ei? Nu sunt cetateni francezi si n-au contribuit niciodata la sistemul de asigurari.Franta a avut curajul sa-i ia pe sus si sa-i trimita de unde au venit. Adica si la noi. Problema cea mare este a Romaniei, ai carei cetateni sunt , in acte, cei expulzati.

Ce facem? Pai avem solutia discursului politic corect, in care lansam programe nereusite pentru integrarea lor sociala, asteptam sa treaca valul acesta al expulzarilor si poate, poate or pleca iar. Cam asa se intimpla acum.Problema trebuie tratata in varianta Sarkozy: Ofer un program amplu si suplu de integrare sociala. Un program prin care ii oblig sa-si asume si ei ca ceilalti cetateni ai tarii, anumite obligatii (de la igiena pina la ordine publica si educatie) contra unor drepturi. Si acum, mina fostului ministru de interne care a rezolvat pe loc si problema protestelor din suburbiiile Parisului, actualul presedinte francez: Daca nu se tin de aceste programe, daca nu respecta efortul facut de majoritate pentru a-i integra, platesc. Facem disciplina prin deschiderea motivarii (puradelul meu poate sa aiba o viata mai buna daca merge la scoala si invata cum sa aiba grija de sanatatea lui) si prin pedeapsa (nu particip la programele pentru care majoritatea cheltuie serios, atunci platesc). Cred ca nu ar trebui sa ne temem de vreo trei sau patru doamne marcate pina la lacrimi de cadrele TV cu tigancile puse pe tinguit. Am putea merge pina la suspendarea drepturilor cetatenesti si va asigur nimeni nu s-ar supara daca am impune restrictii si in ceea ce priveste drepturile constitutionale. Adica, nu se poate, daca ai fost prins la ciordit in Franta, Italia sau Spania, sa ti se interzica iesirea din tara pentru , sa zicem 10 ani? Si asta indiferent daca esti tigan sau român? Nu se poate suprima ajutorul social daca nu te prezinti la tirgurile de munca nbsp;organizate de AJOFM? Cred ca e o chestie de vointa politica. Nu neaparat corecta. Aaa, faptul ca vor fi majoritatea tigani cei care vor suferi astfel de pedepse? Nu conteaza acest lucru. Ideea e ca acelasi tratament il primesc cei in al caror act de identitate scrie cetatean roman. Si cu asta cred ca ne-am spala obrazul in fata europenilor, dar si in fata noastra. Pentru ca mie nu-mi convine sa se uite urit la mine vreun bade din Austria,cind zic ca sunt roman atunci cind merg in vacanta cu familia.De ce nu cred ca astfel de agresiuni se vor intimpla si la adresa altora? Pentru ca daca in Franta, oricit de nationalisti se spune ca sunt, te duci ca o persoana cinstita, cu documente in regula, cu buna credinta chiar si in cautarea unui trai mai bun, nimeni nu are treaba cu tine. Si asta chiar daca esti tigan. Trebuie doar sa dai dovada ca faci tot ce iti sta in putinta in a te adapta la un sistem social pe care care o majoritate il sustine si il apara. Si in plus tu esti musafir in casa lor.

Share