O petitie care spune lucrurilor pe nume

Redau mai jos petitia adresata unui Parlamentar European fata de Legea care permite eutanasierea animalelor fara stapan in Romania. Eeste scrisa de cineva din afara tarii, din Statele Unite, care a intuit perfect cum functioneaza chestiunile pe la noi. Puteti semna petitia on-line aici. Documentul  este adresat doamnei Michelle Striffler, din Parlamentul European  de catre Alexander Esposito .

ROMANA – traducerede Mihaela Mihăilă

Subiect: Recenta politică pro-eutanasie din România si responsabilitatea Uniunii Europene

Stimată doamnă Striffler,

Vă scriu cu groază în privinta politicilor pro-„eutanasie” adoptate de Parlamentul României în ultimele 48 de ore, referitoare la câinii fără stăpân din această tară.

Probabil că guvernul român nu realizează ce vizibilitate a căpătat această decizie pe plan international si repulsia pe care a generat-o.

Oficialitătile locale ale statului român actionează în baza unor false motive în ce priveste promisiunile făcute cetătenilor si deturnarea fondurilor rezultate din perceperea taxelor contribuabililor.

De aproximativ zece ani, în această tară se duce o politică abominabilă de eutanasiere a câinilor si pisicilor fără stăpân care trăiesc pe străzile majoritătii oraselor din România si în special în capitala acestei tări, Bucuresti.

Au fost alocate bugete pentru distrugerea animalelor pretinse a fi periculoase pentru sănătatea si siguranta cetătenilor, prin utilizarea unor „mijloace umanitare”. S-a constatat si înregistrat în repetate rânduri faptul că aceste asa-numite „mijloace umanitare” par să atingă „un număr mare de animale moarte” foarte rapid, si anume prin renuntarea la orice metode umanitare si utilizarea, în schimb, a unor metode barbare, care constau pur si simplu dintr-un măcel în serie. Aceste practici au fost investigate sub acoperire si sunt acum publicate pe larg în toată lumea.

Pe de altă parte, presupusele economii realizate prin utilizarea acestor metode alternative – sălbatice – nu pot fi justificate usor.

Uciderea animalelor si apoi camuflarea furturilor din fondurile publice care au loc în România au devenit astăzi nu numai niste procedee acceptate, ci si mandatate. Acest lucru subliniază un proces involutiv al umanitătii si este remarcat cât se poate de clar de publicul din străinătate, mai ales cel din restul Europei si din America.

Ceea ce se întâmplă nu este o rusine numai pentru România si cetătenii ei, ci si o infamie si o dezonoare pentru întreaga Comunitate Europeană, cu atât mai mult cu cât România este membră a Uniunii Europene, unde există un anumit standard de civilitate, care ar trebui să fie elementul predominant.

Mai mult, lucrurile care au loc si la care suntem martori de câtva timp au devenit ceea ce nu poate fi descris decât ca o AFACERE ascunsă A MORTII, al cărei unic scop este PROFITUL. O practică din ce în ce mai obisnuită în România, ajunsă astăzi o strategie politică/economică legală, ea este cosmetizată prin campanii media abile, menite să ascundă cruda realitate.

Este vital să fiti informată despre faptul că animalele sterilizate deja sunt si ele tinta măcelului, de către contractori corupti, care lucrează cu nerusinare în propriul interes, prin intermediul politicilor publice, pentru a face profit.

Marea majoritate a animalelor lăsate pe stradă sunt totodată lăsate si nesterilizate – o manevră excelentă pentru a asigura un flux nesfârsit de victime fără stăpân, pentru măcel: „carne de tun” pentru această „industrie a mortii” din ce în ce mai întinsă si respingătoare.

Pentru multi dintre noi de aici, din Statele Unite, acesta este un film de groază. Însă statisticile nu mint, doamnă Striffler. Realitatea este că aceste politici nu servesc decât la cresterea constantă a numărului de animale fără stăpân, care alimentează astfel usor masina propagandistică, pentru satisfacerea cerintelor bugetare ale unui mijloc mârsav de îndeplinire a unui scop.

În stadiul actual al lucrurilor, situatia nu poate decât să se agraveze.

Asadar, în loc să se aloce fonduri pentru aceste executii infernale, poate ar fi mai indicat să se instituie o reorganizare a întregului sistem de lucru. Din păcate, politicile actuale nu sunt reglementate, având în vedere faptul că autorizatiile acordate favorizează o tendintă si mai pronuntată spre abuz si coruptie.

Vă rog să luati în considerare întocmirea unui nou plan de creare a unei infrastructuri realiste si functionale, care să sprijine puternic programele de sterilizare si eliberare si care, întâmplător, nu ar reprezenta decât o fractiune din cheltuielile curente, prin contrast cu „industria mortii” de la ora actuală, plină de corupti cu „mâna în sac” – încă o ilegalitate pe care orice organism de reglementare corect nuo poate ignora.

Pe lângă economiile de ordin fiscal rezultate din surplusul de fonduri acumulat, poate că ar fi benefică o a doua etapă si anume educarea publicului, în scopul restaurării unui mod de gândire bazat pe morala umană si nu pe involutia către niste practici nemiloase si lipsite de etică.

Programe speciale, care să stimuleze capacitatea de întelegere a copiilor si tinerilor fată de preocupările legate de natură si mediu, corelate cu domeniul bunăstării animalelor, ar putea conduce la crearea unor programe de adoptie la scară largă, prin care să se evite si să se elimine aproape integral cheltuielile mari cu îngrijirea medicală si mijloacele de control si de cazare a animalelor, ambele expuse încălcărilor de ordin etic si coruptiei.

Mai există încă un aspect important care trebuie avut în vedere: atunci când alti contractori corupti din Uniunea Europeană vor constata cât de usor se pot face bani din omorârea animalelor, acest focar viral s-ar putea răspândi si în alte părti ale Europei, conturând astfel o imagine brutală, sălbatică si rusinoasă a acestui continent fată de restul lumii.

În aceste vremuri dificile de recesiune economică, actuala deturnare a banilor contribuabililor români si comportamentul barbar si criminal cunoscut al contractorilor însărcinati cu „eutanasia”, precum si cel al autoritătilor, care lucrează în baza unor interese personale (si nu publice) se impun ca un exemplu negativ la scară internatională. Societatea civilă – nu numai din Europa, ci si din întreaga lume – are dreptul să se asigure că o astfel de tendintă spre involutie nu este permisă în anul de gratie 2011 si că Uniunea Europeană îsi va exercita rolul de entitate cu răspundere cât se poate de clar, atât pentru binele oamenilor, cât si al animalelor, în numele legalitătii, moralei si omeniei.

„Măretia unei natiuni si progresul ei moral pot fi apreciate după modul în care îsi tratează animalele”. – Mahatma Gandhi

Vă multumesc pentru timpul acordat si rămân în asteptarea răspunsului dumneavoastră.

Cu deosebită stimă,
Alexander Esposito

[facebook_ilike]

Share

Puterea de a face bine

Aseara am gasit raspunsul la o intrebare care ma preocupa de mult timp. Care e rolul real al politicii? sau Care e scopul luptei politice? Ei bine stiam ca e vorba de putere. Preluarea si mentinera puterii. Dar nu reuseam sa gasesc o contrapondere la ideea ca puterea insemna exclusiv bani.

Aseara mi-a trecut prin minte  ca puterea nu trebuie sa insemne numai bani. Puterea nu trebuie sa insemne numai accesul la pusculitele diferitelor ministere, la comisiile de intocmire a caietelor de sarcin, la comisiile de licitatii, la contracte banoase pentru firmele propri .

Puterea trebuie sa se transforme si in puterea de a face bine. Puterea de a genera stabilitate, de a crea prosperitate, de a facilita tot mediul de afaceri indiferent de culoarea politica, de a sustine pantofarul din colt, profesorul de la catedra, medicul din spital si elevul din banca. Atit timp cat puterea se intoarce impotriva lor pentru a mentine viabila ecuatia putere=bani, atunci trebuie sa fim onesti si sa constatam ca avem o problema. O problema sistemica. Majora.

Da stiu, e usor sa comentezi de pe margine. Asa ca va invit sa va ganditi la implicare. Ce faci TU ca sa schimbi ceva? Orice!  O regula de circulatie, un regulament, o decizie sau o strategie (daca exista) in vreun domeniu?

Va provoc sa-mi raspundeti la o intrebare simpla: care e cea mai potrivita forma de implicare?

[facebook_ilike]

 

Share

Radu Moisin prea tinarul primar interimar

Consiliul Local Cluj-Napoca decide astazi de la ora 15.00 cine va prelua functia de primar interimar al orasului, in conditiile in care dl.primar este “putin retinut”.

Nu va faceti iluzii, pentru ca rezultatul se cunoaste in avans. Dat fiind faptul ca in Consiliul Local Cluj-Napoca PD-L detine majoritatea (au 16 consilieri) e clar ca functia va fi preluata de dl.Radu Moisin.

Am realizat mai multe interviuri cu cei doi viceprimari ai Clujului si chiar daca risc sa-mi fac din nou “prieteni” cu ajutorul unor profesionisti ai microfonului, si procesomani pe deasupra,o spun deschis: l-as fi preferat pe dl.Laszlo Attila de la UDMR.  Dl.Radu Moisin e exemplul tinarului politician, devenit prea repede important. Cu alte cuvinte e mult prea tinar. E necopt, ca sa zic asa.   Intr-un timp foarte scurt a ajuns din presedinte al organizatiei de elevi a PD-L, viceprimar. Nu e vina lui. E vina sistemului care probabil nu a avut cadre si care a propulsat pe orbita un meteorit care n-a avut timp sa se sedimenteze. Asta se vede in felul in care reactiona in interviurile mele la intrebarile incomode, cum reactiona in fata intrebarilor dure puse de telespectatori. O repezeala in raspuns, o crestere usoara a tonului, ceva de genul “ba nu-mi spune mie cum se face. Stiu eu, cum trebuie si calea mea e unica”. Recunosc, s-ar putea  ca dl.Radu Moisin sa fie o capacitate si sa invete intr-un an cit altii in sapte… N-ar fi rau, dar intuitia imi spune altceva.

Pe de alta parte, viceprimarul UDMR, Laszlo Attila, e mult mai asezat. Medic pediatru de profesie, dl.Laszlo Attila are o alta abordare a problemelor. Obisnuit sa discute cu oamenii in momente dificile (nu e usor sa fi chirurg pediatru…) stie ca viata are multe tonuri. De gri. Nuantele ne marcheaza viata, mai mult decit o fac non-culorile alb si negru. In  discutiile pe care le-am avut eu cu dl. viceprimar, abordarea adaptata fiecarei probleme discutate mi-a dezvaluit o persoana capabila sa intuiasca solutii pragmatice si de bun simt.

Cert e ca mandatul de “interimar” poate fi prelungit legal pina la organizarea alegerilor locale. Cu siguranta PD-L nu va dori organizarea unor alegeri anticipate la Cluj in conditiile in care sunt constienti ca dl.Radu Moisin nu va trece de votul popular, nu au o alternativa, iar miasmele cazurilor Apostu si Bica alunga dracii de alegatori.

Dar oare opozitia are pe cine arunca in lupta? Ma gindesc la un raspuns pentru un articol viitor.

[facebook_ilike]

Share

M-am (re)apucat de cintat! Pe bune!

Am facut putin teasing pe twitter si facebook despre noua (actually veche) preocupare, muzica.

Prin clasa a noua, stimulat de Niko McBrain de la Iron Maiden  pe care ii ascultam pe vinil -“Live afther Death”, singurul disc disponibil in Liceul Nicolae Balcesu, proprietatea colegului meu de banca, Dariu Calugaroiu, m-am hotarit ca vreau sa cint la tobe. Zis si facut. Am cumparat un set de tobe de la Edi si m-am inscris la cursurile de percutie pe care le tinea la Clubul CFR, bateristul Lucian Pais. A fost absolut dementiala perioada respectiva. Am gasit una sau doua trupe cu care repetam in subsolul blocului turn de pe strada Pata. Vremuri cu plete, jegari, sosete albe lungi si bascheti. Am evoluat si chiar am reusit sa cumpar un set de tobe noi noute din vitrina magazinului muzica vis-a-vis de Prefectura.

La inceputul anilor 90, am vindut repde tobele in speranta ca pot cumpara un set mai bun. Tama sau Sonor. Din pacate devalorizarea repetata a leului nu mi-a permis sa cumpar setul mult visat si am ramas doar cu un set de bete Paiste de care, am si acum grija :)).

Anii au trecut, prioritatile s-au schimbat dar colectia de viniluri, casete si mai apoi CD-uri a crescut. Acum ma laud si cu aproape un Terra de muzica digitalizata. Discul cu Iron Maiden mi-a ramas mostenire, cind Dariu a plecat in Canada.

Anul trecut insa am intrat intr-un magazin de instrumente muzicale. Mi-am lasat inima pe seturile  de tobe ce ma invitau sa le iau acasa, la fel cum pe marinari ii cheama sirenele in adancuri. Nu mi-am luat (inca 🙂 ) tobe pentru ca nu gasesc un loc potrivit in care sa le asez in casa. Stiti voi…camera copilului, dormitorul, living-ul, nu e loc, etc…. In schimb, mi-am cumparat un kit de start pentru bass. Un bass Ibanez cu patru corzi si o boxa pentru amplificare. Hotarit sa ma apuc, asa finut, sa ma perfectionez in acest instrument, parte a sectiei ritmice pe care o prefer in orice trupa. Reactiile au fost diverse. Mama zice ca nu-mi trebuia, Luca a sarit sa cinte , a se citi “zdrangane”, Andreea a zimbit in fata sotului care se intoarce la visele din copilarie.

Am reusit putin sa ma intilnesc cu Vasile Barbos pentru “studiu”, dar am abandonat cind am constatat ca trebuie sa stau mai mult in studio decit as fi vrut.

DAR,

Simbata trecuta totul s-a schimbat! Razvan Zavaleanu, un prieten despre care stiam ca impartaseste pasiunea mea pentru muzica si instrumente m-a invitat intr-o sala de repetitii ca sa “zanganim”. Si uite asa am ajuns cu reala emotie in sala de repetitii dintr-o fabrica comunista undeva in zona fostului Electrometal, cu Razvan si Alex, “cintind” ceva. Se vede in acest videoclip, zimbetul triumfator de pe fata mea. Unul cam timp e drept, dar m-am intors!!!!!!!!!!!! Chiar daca eu am mers cu bass-ul acolo, deocamdata mai am foarte mult de studiu. Asa ca mi-a fost mai usor sa bat la tobele pe care le-am gasit acolo.

Cert e ca dupa aceasta experienta, Razvan s-a ambitionat si in acest moment pot sa va spun a avem o sala de repetitii a noastra, care arata foarte bine, unde am dus toti cam ce instrumente aveam pe acasa. Eu mixer-ul principal,microfonul, boxele si stativele, Alex- tobele electronice (nu-mi place cu suna, dar sunt comode), Razvan- clapele, doua chitari, monitoare, stative, mop, matura, faras…Ni s-a alaturat si Radu, care o rupe cu clapele si chitara, baga si putina voce.

Asa ca avem jucaria noastra. Vom repeta atunci cind putem , dar e lot of fun.
Cautam un nume pentru trupa. The Hruba e prima idee si ii apartine lui Razvan, inspirat de prima salita de repetitii in care am intrat.

Concluzia e una pe care o poate trage un tip de numai 37 de ani: Daca visezi sa faci ceva, pina la urma o vei face! sau “Ai rabdare si nu-ti abandona marile placeri. Mai devreme sau mai tirziu tot acolo te intorci”
[facebook_ilike]

Share

Cu jurnalistii la psiholog

Cum va spuneam, retinerea pentru cercetari a primarul de Cluj genereaza situatii tot mai ciudate in domeniul presei locale, al liderilor politici din zona si chiar al locuitorilor acestui oras.

Gasesc , spre exemplu, aseara un articol pe citynews cu un titlu undeva intre ciudat si incitant Masinile primarului Apostu au o provenienta dubioasa. Citesc articolul dar cele doua semnatare  nu sunt in stare sa raspunda la intrebarile pe care chiar ele le ridica in mintea cititorilor. Ramin nelamurit in privinta chestiunii dubioase. Adeca, daca ele nu se regasesc in foaia de avere a dlui primar ele, masinile, sunt dubioase. Nu fetelor, nu-s dubioase. E un ditamai XC 90 care second hand, asa cum e si modelul pe care il afisati in poza, costa undeva pina in 22-25.000 de euro. Seria noua de XC90, la 48.000 arata altfel. Gasiti articolul aici.

Despre comportamentul cainesc al unora pe marginea arestari primarului scrie magistral maestrul Octavian Hoandra in Ziua de Cluj. Un articol care ne aminteste ca in tara asta prezumtia de nevinovatie nu exista. Cititi editorialul pentru ca merita-link

Insa cireasa de pe tort le apartine tot colegilor de la Ziua de Cluj care vineri seara, pe la 17.00 afisau pe varianta on-line un titlu exclusiv-Locuinta deputatului PDL de Cluj, Petru Calian, perchezitionata de procurori. Am fost foarte surprins de titlu. Am intrat in departamentul de stiri sa vad daca avem vreo informatie, venita pe surse alternative-agentii de presa, comunicate, reporter. Nimeni, nimic.

Ma indrept spre Sala de Spectacole de la Radio pentru un eveniment si in regia de emisie de la TVR Cluj il vad pe Radu Anghel producator al emisiunii Transilvania la Zi pe care o moderez si eu. Il intreb daca stie ceva despre asta. E si el foarte surprins, mai ales ca dl. deputat era in platou in dialog cu Dinu Criste si un sentaror PSD. Fugim cu Radu in biroul lui Romeo Couti, unde el si Liviu Alexa (urma sa intre in platou)  priveau uimiti informatia de pe ecran. Eu dau pe Twitter mesajul :O fi casa deputatului PDL #cluj Petru Calian perchezitionata de DNA dar el este in direct la TVR Cluj. Nu gasesc nimic depre aceasta presupusa perchezitie pe hastagul de cluj.

Radu se intoarce in regie si  ii spune in casca moderatorului  stirea bomba. Dinu il intreaba in direct pe dl. deputat Petru Calian daca stie ceva, citind ca sursa, evident, Ziua de Cluj on-line. Acesta se blocheaza putin, declara ca vine de acasa si ca nici vorba de asa ceva, dar isi suna familia de pe mobil, in direct, si afla ca e plin de jurnalisti in fata casei si nici urma de procurori. Liviu ne atrage atentia ca dl. deputat are imunitate si ca o astfel de perchezitie nu se poate face fara un aviz…Intram la banuieli…Dl. deputat isi incheie inerventia pe post si pleaca val vartej. Intre timp informatia de pe site se schimba-perchezitiile au loc la biroul dlui deputat si la una din firmele sale. Si mai ciudat!

Redeschid calculatorul seara dupa evenimentul la Sala Radio. Un titlu mare: Ne cerem scuze dlui deputat Calian dar am vrut sa verificam astfel care sunt site-urile de stiri care ne preiau fara sa ne citeze. Era vorba de stiridecluj care au preluat imediat gherla.

Acuma eu tind sa cred ca Ziua a pus botul la o informatie falsa si apoi a incercat sa drege  busuiocul.  Din pacate si-a jucat credibilitatea cu o astfel de intamplare… Cine le-o fi dat aceasta informatie? sau, au generat-o chiar ei?

Azi, simbata, am incercat sa gasesc link-urile catre articolele “breaking news” dar ele au disparut ca prin minune. Mi-a promis Marian ca le cauta “hakereste” ca sa le pun si eu aici sa nu ziceti ca am inventat toata tarasenia.

[facebook_ilike]

Share

Sentimente contrare la Cluj

A aparut astazi pe Twitter cuvintul zilei: NAPOCALIPSA

Asta legat de arestarea primarului Sorin Apostu. Ieri constatam in Revista Presei pe care am fost invitat sa o realizez impreuna cu Dodo si Irina la TVR Cluj ca ziarul Monitorul de Cluj trata subiectul pe pagina a doua, incercind parca sa se fereasca in a discredita o persoana publica pina la pronuntarea sentintei, sub prezumptia de nevinovatie. Pe la prinz am scris un coment pe blogul lui Andrei Crivat care constata acelasi lucru. Apoi a intervenit un postac cu nume de domnisoara care ne-a “tras-o” la toti. Vezi aici intimplarea.

Am urmarit indeaproape articolele de presa si reactiile pe marginea lor. Mi-e clar ca se apropie campania electorala pentru ca apar pe posturi de televiziune tot felul de ziaristi despre care nu am auzit nimic in ultimii sapte ani si care acum vorbesc din virful Muntelui Adevarului. Ba mai mult il vedeam aseara pe Cozmin Gusa perorind despre cat de smecheri sunt clujenii care de fapt nu-s in stare sa faca nimic atunci cind le dai puterea. Cert e ca ne-a trecut prin originile dlui. Boc, a altor ministrii plecati din Cluj, afirmand in final ca ii este rusine ca este clujean. No, numa-ncet! In primul rind dl. Gusa este din Campia Turzii. Ase ca nu este clujean. A ajuns aici cu niste bussines-uri legate de statia locala Antena1, dupa care s-a lansat politic pe orbita Capitalei si ii recomandam sa ramina acolo.

Cert e ca la Cluj sentimentele fata de intimplarea primarului sunt contrare. Omul avea o intentie de vot de 60 la suta!!! Asa se explica si sustinerea de care se bucura pe pagina sa de Facebook. In ciuda informatiilor (oficiale!) care vin una peste alta, si confirma acuzatiile procurorilor,  regretele fata de cele intimplate apar in continuare.

Am realizat mai multe interviuri cu dl. Apostu inca de pe vremea cind era director tehnic al Primariei Cluj. L-am avut invitat in platou de nenumarate ori, si de fiecare data aparea ca un om stapin pe sine, plin de initiative, implicat, pragmatic. Lucrul acesta se vede si in Clujul de astazi care dupa mandatele interminabile ale unui primar care ne vopsea in trei culori bancile si aseza ciolane pe mesele consilierilor locali, s-a schimbat enorm.

Sa afli acum toata increngatura de coruptie care o atinge inclusiv pe sotia sa  e un lucru care te pune pe ganduri. Te intrebi daca increderea mai poate exista macar la nivel de concept. Te intrebi daca scenariile, conspiratiile sunt sau nu notiuni de fictiune. Daca merita sa mai investesti ceva intr-o clasa politica, ce pare tot mai mult afectata de intelegeri pe comision, daca democratia noastra nu e prea originala. Daca mai exista vreo sansa pentru noi si daca merita sa mai crezi in ceva legat de scena publica.

[facebook_ilike]

Share

Presa sub tensiune

Uau, ce zi a fost ieri! Presa clujeana care mergea, asa, dupa cum dicta agenda zilei, intre centrul pentru bolnavi oncologici deschis de Mitropolia Clujului si noul sensul giratoriu de la Aeroport, a explodat de indata ce a venit, mai intii zvonul unor perchezitii in Primaria Cluj-Napoca. Mai apoi, lucrurile s-au precipitat, primarul era acasa cu procurorii dupa el, insotit, si nu dus, la primarie, biroul sotiei sale verificat si amindoi condusi la DNA. Uuuuuu! Chestia asta e serioasa daca s-a ajuns pina la sediul DNA!

Urmaream evenimentul in redactie si, asa cum am spus-o intr-un alt post, VERIFICAM informatiile!

Asteptam  confirmarile oficiale, declaratiile publice sau relatarile reporterului nostru care se afla la fata locului (adica in fata casei dlui. primar, apoi la sediul primariei si la sediul DNA).

Cert e ca am avut parte de acelasi jurnalism dupa ureche facut de unele publicatii online care anticipau “Apostu retinut de DNA”. Intre timp primarul era acasa cu procurorii… Sau, mai mult, au si gasit explicatia acestor intimplari desi nu exista nici un document/declaratie/pozitie  oficiala care sa explice cauza. Unii s-au grabit sa lege totul de contractele pentru salubritate. Altii de mai avansatul caz Bica (vicepresedintele CJ Cluj retinut pentru luare de mita) sau de contractele Primarie cu o firma locala.  Noi am stat cuminti si am asteptat faptele verficiate.

Problema e ca cititorul intelege ce vrea, si informatiile corecte sunt trecute in spatele senzationalului. Daca anticiparile lor se vor confirma azi as zice ca au avut noroc, nicidecum ca au mers pe “surse”. Daca nu, au terfelit pentru un peak de trafic imaginea publica a unei persoane.

Mai mult, am citit deja miercuri la prinz editoriale scrise pe tema strategiilor politice ale presedintelului Traian Basescu care ar vrea chipurile sa puna pe butuci partidul din care a facut parte pentru a relansa o contraofensiva sub un nou ambalaj.  Tinta: fieful de la Cluj cu ricoseu la adresa Primului Ministru, clujean si el…Ma leshi?! Aura asta de comentator posesor al tuturor adevarurilor din lume, detinute si alea in exclusivitate imi intoarce stomacul pe dos. De ce nu putem astepta declaratiile oficiale? Pentru ca ne place sa speculam si sa fabricam povesti de genul “sulei cu prefectura”.

Intrebarile la care asteptam raspunsuri lamuritoare astazi  ar fi :”Cine si ce informatii a dat procurorilor?” sau “Cum se porneste si instrumenteaza o astfel de ancheta?”, si evident “Ce acuzatii se aduc?”

Abia apoi putem incerca sa facem conexiuni de genul celor pomenite mai sus. Ma insel, colega?

UPDATE: Pe site-ul DNA, a aparut in aceasta dimineata comunicatul oficial in acest caz, pe care va invit sa-l lecturati, aici

 

[facebook_ilike]

Share

Incendiu pe strada mea!

Uau ce zi!

Dupa ce ca am stat cu toti atenti pe subiectul Apostu, cind vin acasa, incendiu pe strada mea!

La numarul 15 se afla doua masini de pompieri si una de politie care  intervin  pentru stingerea unui incendiu produs intr-0 anexa. Este vorba de un depozit de lemne construit in spatele unui garaj. Potrivit persoanei care a alertat Pompierii, proprietarul garajului a permis unei persoane fara adapost sa locuiasca in acest sopron. Problema e ca acest “chirias” e cam prieten cu alcoolul (il vedeam si eu baut pe strada) si si-a amenajat in interior un alambic. Azi dupa masa a dat drumul la instalatie si …a plecat. Nu sunt victime, dar la aceasta ora (19) strada este blocata pentru ca focul sa poata fi stins in totalitate. Dependinta se afla in gradina casei, nici o alta locuinta  din apropiere nu a fost cuprinsa de flacari desi a existat riscul ca focul sa se extinda spre garajele din apropiere. 

 

[facebook_ilike]

Share

Nici o zi fara RMGC

Subiectul RMGC ramine in continuare unul foarte fierbinte. Asta pentru ca in intervalul de timp scurs de la intilnirea bloggerilor cu reprezentantii RMGC, despre care am scris si eu,  subiectul a ajuns pe agenda Presedintiei si a liderilor politici.

Campaniile media pro-exploatare s-au inmultit, a crescut numarul simpatizantilor si al contestatarilor, s-au scris articole pline de intelepciune in on si off-line, s-au semnat contracte pe aceasta tema. S-au facut plati, s-a protestat in fata sediilor televiziunii publice, protestatarii s-au blocat  in cladirea Hotelului Continental din Cluj.

VERSUS

Vineri  si sambata Universitatea Babes-Bolyai organizeaza o conferinta internationala cu tema  “Roşia Montană în Istoria Universala”. Desi titlul suna ca al unui seminar pe teme istorice (adica cu referire la trecut), iata care este programul manifestarii:

Secţiunea a I-a: Patrimoniul natural, istoric şi cultural al zonei Roşia Montană

Secţiunea a II-a: Impactul Proiectului RMGC asupra peisajului şi mediului

Secţiunea a III-a: Efectele economice şi sociale ale proiectului RMGC

Secţiunea a IV-a: Alternative sustenabile pentru dezvoltarea durabilă a Roşiei Montane. Concluziile Conferinţei.

Secţiunea a Va: Proiectul RMGC în imagini şi dezbateri.

Sunt foarte curios care vor fi concluziile acestei conferinte. Cel putin sectiunea a treia va fi una de “laudatio” pentru ca nu are cum sa fie altfel :), iar din a IV-a vom afla cu siguranta ca statul nu e in stare sa faca nimic acolo. Nu vreau sa insinuez nimic, dar aceste teme suna ca si intrebarea timpita pe care o adresam cind eram copil vanzatorilor de bilete de loterie : Cit costa un loz de trei lei? Detalii despre eveniment puteti gasi aici.

Am impresia ca lucrurile scapa de sub control.  Chestiunea incepe sa aiba iz de conspiratie, opozitia “demasca” interesele electorale ale Presedintelui. Ma abtin in continuare sa-mi exprim opinia despre subiect pentru ca nu am toate datele. Nu reusesc sa gasesc  punctele de vedere echilibrate, eliberate de presiunea financiara instrumentata de concernul care isi doreste exploatarea  sau de isteria activismului.  (Mno si acum iar o sa mi se umple sectiunea de comentarii cu spamu-ri… 🙂 )

Cert e ca va pot oferi un punct de vedere asupra proiectului solicitat astazi de Radio Cluj Ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. Dupa cum puteti asculta, acesta ramine….evaziv

[facebook_ilike]

Share