Bogdan Roşca

Radio Industry & Music

Despre oameni si caini.

Se pare ca spiritele din spatiul romanesc se incing usor si judeca prea stramb chestiunile de interes general. Mai ca m-as porni sa scriu si eu despre Rosia Montana, dar incerc sa caut tonul potrivit fara influente mediatice exterioare.

Dar vreau sa va propun acum spre auditie, altceva. E vorba de o ancheta pe care am realizat-o pentru radio pe tema cainilor fara stapin. Sigur,  sunt motivat sa scriu despre asta in conditiile oribilului incident petrecut ieri in Bucuresti. Eu sunt  membru al Asociatiei Chinologice Napoca, al Clubului de Retrieveri din Romania si proprietarul a doi labradori, dintre care unul cu o oarecare valoare chinologica. Nero, pentru ca despre el e vorba a castigat anul trecut un titlu national la juniori, anul acesta scarbit de una dintre expozitii si de politicile locale am decis sa nu mai particip la nici un eveniment de gen. In fine, nu despre asta e vorba aici.

Problema cainilor fara stapani sta intre atitudinea umana a celor care vor ca viata acestor animale sa nu fie marcata de cruzime, a extremistilor care dau cu masinile peste ei si a impotentei autoritatilor. Din acest conflict se nasc situatii aparent, fara iesire.

Unu :Fondurile autoritatilor pentru sterilizari sunt atractive pentru niste persoane corupte care daca ar da liber la sterilizari, asa cum ar trebui sa o faca, in scurt timp nu ar mai avea finantare. Prin urmare in unele zone e de preferat ca acesti caini sa se inmulteasca sa avem de ce cere bani in continuare.

Doi: Lipsa controlului privind reproducerea in cazul animalelor cu stapin.

Trei: Inexistenta controlului autoritatilor privind cainii din curtile oamenilor. Aici e simplu: Ai un caine? Daca il sterilizezi poti fi scutit de la plata unui impozit anual (undeva intre 100 si 150 de lei, ca la 3 lei ni se rupe…) Nu il sterilizezi pentru ca animalul are valoare chinologica sau asta e optiuneata ? Platesti impozit ca la masina.

Deocamdata ne confruntam cu o situatie endemica. Si din pacate noi am permis sa se ajunga aici prin dezinteres si maniera tipica romaneasca de a rezolva astfel de probleme la sfantu’ asteapta. In aceste conditii cuvantul eutanasiere nu ar trebui sa ne sperie. Facuta in conditii civilizate, nu cu buldozerul este o masura fireasca pe linga cele care le-am enumerat mai sus.

Mai degraba ar trebui sa ne sperie incidentele ca cel de ieri din Bucuresti. Asta daca sunteti parinti sau realizati sensul corect al expresiei Cainele  prietenul omului si nu invers.

In ancheta jurnalistica am vorbit cu mai multi oameni implicati in fenomen:

 

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.