Bogdan Rosca

radio jurnalist
29. Atâția oameni dintr-o sută nu mai vor știri.

29. Atâția oameni dintr-o sută nu mai vor știri.

Mulțumesc în primul celor care au citit postările anterioare și în mod special lui Emil Deaconu care a trimis o întrebare interesantă legată de relația consumatorilor cu știrile. Pe scurt, el este interesat dacă știrile mai sunt importante și dacă sunt urmărite.

 

Studiul făcut în acest an  de Reuters Institute for the study of Journalism  indică un procent de 29 la sută pentru persoanele care evită știrile.  Principalul motiv de evitare a știrilor, așa cum a fost el enunțat de cei chestionați, este știrile au un impact negativ asupra stării mele de spirit. În ordine, iată și celelalte motive pentru care știrile sunt evitate:

-nu pot fi sigur că știrile sunt adevărate;

-nu cred că pot face ceva față de ce cele prezentate în știri;

-imaginile mă deranjează;

-informațiile conduc spre argumente pe care prefer să le evit;

-îmi distrag atenția de la lucruri mai importante;

-știrile consumă prea mult din timpul meu.

Dacă scădem 29 dintr-o sută rămân 71 care urmăresc știrile, ceea ce poate fi mulțumitor. Depinde însă cum privim lucrurile: mai bine de un sfert  din populație nu se uită la știri sau trei sferturi se uită? Principalul aspect pe care l-au sesizat cei care au făcut studiul este că numărul celor care evită știrile este în creștere. Probabil trendul va fi confirmat în următorii ani. Datele acestea pot fi considerate ca semnale de avertizare pe care le dă piața înspre media.

Am să revin cu date referitoare la încrederea în presă și la cum stă  România la acest capitol așa cum   apare  în raportul Reuters Institute for the study of Journalism.

Aveți o întrebare? Ask: bogdan@bogdanrosca.ro

 

 

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.