Bogdan Rosca

radio jurnalist

Asomarea democratiei

Astazi Executivul calca iar in picioare Parlamentul pe jumatate gol, pentru a-si asuma  Legea Comasarii Alegerilor.  Motivul pentru care se face aceasta comasare este  cel putin dubios. Se vorbeste despre  “o eficientizare a costurilor”  in conditiile in care orice student la politologie stie ca democratia costa, sau mai bine zis procedurile democratice, costa.   Mai mult, sunt sigur ca daca nu s-ar mai plati contributia pe fonduri europene pentru construirea de bazine si sali de sport la tara iaca am avea bani sa facem alegeri asa cum trebuie. Dar, no! Hai sa generam putina confuzie ca poate poate ne prelungim mandatele.

Dincolo de asta, procedura este profund imorala pentru ca nesocoteste total interesul public al celor care au votat  in colegii uninominale niste persoane (cu bune si rele) sa-i reprezinte in Parlament. Ma deranjeaza usurinta cu care imoralitatea si lipsa de etica este acceptata in politica dupa modelul rechinilor din afaceri lipsiti de scrupule.

E o mare greseala sa acceptam imoralitatea in politica! Prezenta acesteia ca un dat al jocului politic nu face altceva decat sa motiveze lipsa de responsabilitate a unor decizii si oameni , a unor  practici legate de decizia politica. Vrem ca populatia sa fie intr-adevar ascultata atunci cind se pune problema elaborarii unor decizii sensibile? Vrem sa existe un control real al aplicarii acestor politici pentru o eventuala corectie? Declarativ, da! Toata lumea sustine necesitatea dialogului si al “colaborarii cu societatea civila”. Dar, asumarile, care seamana tot mai mult cu asomarile, nu fac altceva decat sa ne dovedeasca  ca o grupare ajunsa la putere poate sa se inchida intr-o sala de Parlament cu propriul  grup de sustinatori si sa faca ce vrea. Un drum usor spre o forma de dictatura moderna, originala, na!

Pe de alta parte, trebuie sa constatam ca si mijloacele de atac ale opozitiei sunt aproape nule. O noua motiune de cenzura, care nu va trece de aceeasi grupare care voteaza in orb orice se cere chiar si o asomare. E de fapt spiritul ganditor al anilor 90 cind cei care la un moment dat au fost la putere si s-au asigurat ca cei aflati de cealalta parte a baricadei primesc sabii de carton pentru contra-atacuri. Si lucrurile nu se vor schimba pina cind practicile decizionale nu vor capata o forma normala, europeana ,axata pe responsabilitate fata de alegatorii care ii trimit tot pe aceeasi “oameni de stat”  in Parlament.

Simt ca Democratia noastra ramine una originala. Si chiar “ma bucur” sa constat cum tara asta devine doar a unora si nu a celor care au carte de identitate cu RO in fata.

[facebook_ilike]

Share

1 comment found

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.