Bogdan Rosca

radio jurnalist

Azi am mers pe jos!

De o saptamina am inceput scoala. Suntem printre familiile experiment ale domnului Funeriu ai caror copii au inceput pe 17 septembrie clasa pregatitoare. Sau zero, desi oficialii de atunci ai Ministerului considerau denumirea aceasta ca fiind peiorativa… Nu sunt deranjat de aceasta schimbare, adica nu mi se pare anormal sa duci un copil de sase ani la scoala. Trebuie sa stiti ca in Europa si Canada acest model se aplica cu succes, dar nu in stilul romanesc :).

In primul rand am convingerea ca scolile nu sunt suficient pregatite pentru a face fata fluxului crescut de boboci si parinti. E vorba de circuitul elevilor foarte mici care trebuie sa razbata printre figurile si vocabularul adolescentilor . Luca deja li se adreseaza cateilor (bine, si mie ) cu  “in p…a matii!” Mno…? In al doilea rand  se creeaza un stres foarte mare asupra unitatilor de invatamint care au clase zero si clase intai. La ora 12.00 (in pauza mare) curtea se umple de parinti. Socotiti putin: 4 clase a cate 25 de elevi (clase zero si intai) inseamna automat 100 de parinti, in medie, care vin sa-si ridice odraslele de la scoala. Deodata!

Asa ca sa te fereasca Dumnezeu de traficul din zona scolilor la opt fara un sfert si in jurul pranzului. La Cluj zona dintre Bulevardul Eroilor si strada Avram Iancu este calamitata de soferii care vin cu micutii la scoala. Intr-o zona urbana  de 1 km/500 de metri sunt patru scoli cu strazi medievale inguste, plus o Universitate, Arhivele si alte obiective…

Saptamina trecuta eram pe punctul sa ma urc intr-un Mercedes CLS al carui driver a oprit in fata Colegiului Emil Racovita, a lasat motorul pornit, geamul deschis si a intrat sa-si caute copilul sa-l duca acasa! Evident, toata strada s-a blocat cait ai zice NESIMTITA! Pentru ca era o ea, rod al emanciparii imobiliare avant criza!

Asa ca azi am testat varianta pietonala pentru traseul : Andrei Muresanu-Colegiul National Emil Racovita-Radio Cluj. Si vreau sa va zic ca sunt impresionat de timpii pe care i-am obtinut. 14 minute casa-scoala cu Luca la pas alert. 25 de minute scola-Memo (pe jos) -capat Grigorescu cu autobuzul 30. Asa ca de ce sa mori de inima in trafic in piata Cipariu stresat ca nu ajunge copilul la scoala si ca tu nu ai unde parca?

Problema este ca ne-am atasat foarte mult de masini. Eu am doua. Dar sa fiu al naibii ca astazi m-am simtit mai bine depasind pe trotuar aproape 40 de masini care stateau la coada pe strada Brasov si Calea Turzii! Le-a numarat Luca.

Apoi mai e si problema confortului pe RATUC. Trebuie sa faci fata privirilor neprietenoase si defensive ale varstnicilor care-si aseaza plasele pe scaune, ale labartatilor care stau de-al naibii pe doua scuane si sa accepti lipsa de igiena a vecinului . Cred ca clujenii vor renunta la masinile lor cand RATUC-ul va fi in stare sa transporte doua treimi din populatia orasului , simultan, la orele de varf. Asta inseamna autobuze mai multe care sa elimine inghesuiala, curse mai ritmate ,cu intervale scurte de asteptare si, atentie!, zone in care accesul sa se faca doar cu busul. Nu cred ca e atat de complicat!

Si acum ma duc sa ma dau cu BenGay pe genunchiul stang 🙂

 

 

 

 

Share

2 comments found

    1. Iulia sa fi eco e destul de dificil..dar sa fi practic e mult mai logic. Trebuie doar ca lucrurile sa fie stimulate in aceasta directie. Vezi confortul calatoriilor cu bus-ul, timpii de asteptare in statii, samd. Multumesc ca ai comentat aici!:)

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.