Cazinoul, Mazare(a) si Udrea

Saptamina trecuta constatam la fata locului ca celebrul Cazino din Constanta este in paragina. Intors dupa multi ani pe faleza Cazinoului am avut un soc. Nu ne venea sa credem ca una dintre cele mai cunoscute, frumoase si impozante cladiri din Romania a ajuns intr-un asemenea hal.

Cu noi se afla si o familie din Germania, plecata de mult din Romania, care si-a exprimat stupoarea fata de situatia Cazinoului. Am declansat o mini ancheta la fata locului, intrebind citeva persoane care lucrau in apropiere cum a ajuns aceasta cladire intr-un asmenea hal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asa am aflat ca recent cladirea fusese predata de primarul cheflangiu Mazare ministerului condus de Elena Udrea, dupa un scandal imens. Se pare ca Ministerul a  preluat  efectiv cladirea, chiar in zilele in care eu eram pe litoral. Daca nu o facea  imobilul putea fi vindut de primar oricui (cu interes, normal!). Iata aici o declaratie de presa a doamnei Ministru, preluata de pe Mediafax:  “După 100 de ani de existenţă în proprietatea statului cazinoul era cât pe ce să fie dat de domnul Mazăre   unei companii private. Urma să îl înstrăineze, decizia fusese luată, dar la presiunea opiniei publice s-a încercat găsirea altei soluţii.Din păcate, acest cazinou putea fi reabilitat din fonduri europene dacă domnul primar Mazăre făcea efortul de a scrie un astfel de proiect cu finanţare din fonduri europene. Dânsul nu ştie nici procedura de accesare a fondurilor europene.” Ministrul a declarat că după reabilitare   clădirea va fi transferată înapoi la Consiliul Judeţean Constanţa.

Inainte de a se degrada in halul asta cladirea fusese in locatie de gestiune la un evreu, dupa cum spuneau oamenii de acolo, si care desi fusese obligat prin contract sa investeasca nu a facut nimic. Poate si asta e un aranjament in care primarul proprietar de hotel in Brazilia, animator de beach party-uri are, un interes. E mai justificat sa vinzi atunci cind totul e in paragina cu argumentul lipsei de fonduri in mina…

Cu cine am vorbit la fata locului stia istoria post decembrista a locului. Am gasit fix acei oameni care iti spun povestile off the record ale unui subiect. La fel e si informatia potrivit careia au fost zeci de investitori , de la chinezi pina la nemti, care s-au interesat de soarta Cazinoului si care ar fi fost dispusi sa investeasca intr-un parteneriat public privat, dar pe care Mister Party Peas i-a alungat punindu-le namol de Techirghiol in sosoni si pe clanta. Nu putea cistiga nimic..

Conluzia e una simpla. Romania ramine tara tuturor posibilitatilor in care daca ajungi unde trebuie ( cu plase de mincare in mina pensionarilor contra voturi) si ai tupeu (si omu are, fiti siguri) poti vinde in interes personal si aerul pe care il respira cei care te-au ales.

[facebook_ilike]

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.