Bogdan Rosca

radio jurnalist

Cu bolnavi pe drumuri

Daca stai si te uiti la spectacolul stirilor poti inebuni in tara asta!

Ascultam argumentele Ministrului Sanatatii care isi motiva gestul de a inchide spitalele cu imaginile unui batrin plin de escare cauzate de statul in pat excesiv. Mi-am dat seama cit de ordinari pot sa fie cei care nu mai au motive credibile pentru gesturile lor lipsite de rationalitate. Toti primarii si sefii de spitale inchise cu care am vorbit in emsiunile de radio si televiziune, mi-au confirmat faptul ca nu s-a facut nici o analiza in teren legata de functionarea unitatilor respective. Au fost inchise “din pix” pe baza unor analize sterile facute in biroul cioclilor contabili. Sa lasi pe drumuri oamenii de la tara in ideea ca vor ajunge in spitalele de centru fara sa asiguri transportul lor, infrastructura si toata logistica ce tine de un transport urgent mi se pare ca trece dincolo de limita cinismului.

Satele romanesti nu s-au schimbat prea mult in anii in care unii Ministri au adunat averi consistente, masini Ferari si posete Gucci. Nu s-a intimplat nimic acolo. I-au amagit pe primari cu un program de refacre a satului romanesc in care proiectele trebuiau facute prin firmele agreate ca sa primeasca o finantare pentru o scoala sau un dispensar. Apoi au schimbat regulile din mers (cine s-a ocupat de masura 3.2.2 stie despre ce vorbesc) ca tot mai multi primari de comune sa-si rupa gitul in fata unor proiecte initial eligibile si pe care au dat mii de euro pentru studii firmelor de consultanta.

Batrinii din satele noastre au ramas si fara acel mic ajutor medical care oricum era la nivel de secolul XIX. Ca nu se merita, ca bla, bla, bla. Fratilor, din punctul meu de vedere daca am avea un jurist ne-afiliat politic am putea deschide un proces de genocid autentic. Este clar o masura de care incalca tot ce insemna drepturile omului in lipsa unor masuri alternative concrete.

Cit despre infrastructura, o stim prea bine. O alta doamna Ministru vinde traseele de cale ferata dupa ce ani de zile au subminat compania de transport feroviar in facvoarea unor case de expeditie private care mergeau tun pe reteaua inchiriata de la compania de stat. Vagoanele CFR Marfa faceau paianjeni in triaj.

Eu tocmai am indoit o janta OZ (108 eur cu TVA) pe nenorocitul de drum dintre Dej si Baia Mare. Abia astept sa-i prind pe cei de la putere sa le cer banii! Si am s-o fac in direct daca am ocazia!

[facebook_ilike]

Share

1 comment found

  1. Bogdane, eu ti-am mai zis. Cluj-Baia Mare se face pe ruta Cluj-Zalau-Cehu Silvaniei-Baia Mare. e mai lung cu 20 km, dar nu iti rupi masina.

    cat despre spitale, o foarte mare vina o au managerii acestora pentru ca sta si in atributiile lor sa se asigure de buna functionalitate a acestora. din pacate romanul e obisnuit sa stea sa astepte sa i se spuna ce sa faca, pentru ca ala de deasupra lui de aia ia o caruta de bani, sa gandeasca si sa ia decizii.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.