Bogdan Rosca

radio jurnalist

Dezamagiri chinologice

Trebuie sa recunosc ca sunt foarte suparat. Sunt frustrat si mihnit.

Public aici scrisoarea pe care am trimis-o astazi canisei de unde am cumparat-o pe Tasha, ca sa intelegeti apasarile mele:

Va scriu din dorinta de a va impartasi o problema medicala pe care am constat-o si care cred ca ar trebui sa aiba urmari si in ceea ce priveste activitatea dumneavoastra de crescatori. Pe scurt, ne-a fost confirmat faptul ca Tasha are luxatie congenitala de cristalin la ochiul sting. Am observat diferenta dintre cei doi ochi inca mai devreme dar am pus problema pe seama procesului de crestere. Acum am confirmat diagnosticul la doi medici veterinari  si la un chirurg oftalmolog uman . Sunt destul de suparat pe aceasta problema pe care   ca un proprietar responsabil ma vad dator sa v-o comunic. In acest moment optiunile medicale  nu sunt foarte multe. Inca incercam sa aflam daca se poate face o operatie de corectare a acestui defect. Ne facem griji, nu pentru faptul ca ideea noastra de a participa la cite un concurs cu ea nu mai este realizabila, ci pentru sanatatea ei. Inca in acest moment nimeni nu ne poate spune daca aceasta problema va evolua inspre mai rau (glaucom=dureri) sau va ramine stationara.

Date fiind toate aceste aspecte  in cel mai scurt timp vom recurge si la sterilizarea ei pentru ca nu ne dorim ca aceasta problema sa apara si la alte exemplare.

Nu ne punem problema de a renunta la Tasha pentru ca are un caracter extraordinar si a dezvoltat o relatie speciala cu Luca. Ramine in continuare catelusa noastra si va asigur ca o iubim la fel de mult si ca primeste tot ce este mai bun din punct de vedere afectiv, medical si al ingrijirii generale. Cred insa ca astfel de probleme trebuie comunicate si luate masurile care se impun pentru a nu introduce in chinologia romanesca (despre care am aflat tot felul de minuni) exemplare lipsite de valoare.

Cum credeti ca ar trebui sa procedam pe mai departe?

Scrisoarea aceasta sintetizeaza supararea mea. In fond nu pot sa le cer mai nimic celor de la care am cumparat-o pentru ca nu am semnat un contract de garantie din punct de vedere al sanatatii.

Ma sperie insa faptul ca spre deosebire de chinologia europeana, la noi accentul se pune in ordine pe morfologia cainelui (cum arata, daca e in standard), pe temperament si abia apoi pe sanatate. Dincolo e invers-sanatate, temperament, morfologie. Intreb: Cine face teste  de depistare a afectiunilor curente la anumite rase? Cine, dupa ce a descoperit ca un exemplar are anumite probleme il elimina din ciclul reproductiv? Foarte , foarte putini.

Acesta este si motivul pentru care marii crescatori europeni  de caini refuza sa vinda in Romania. Au existat “crescatori” care au cumparat un exemplar de valoare  l-au pus la produs cu parteneri de slaba calitate si uite asa au aparut exemplare slabe, fara valoare, care daca te iei dupa pedigree-uri strica numele unor canise de renume din lume. Ca la noi….

Supararea mea e ca un medic veterinar m-a lasat sa cred ca afectiunea Tashei ar fi urmare a unui traumatism. Avem mare grija de ea si Luca  la care ne-am uitat chioras, chiar daca se ia la trinta uneori cu ea, n-ar fi in stare de o astfel de fapta… Atitudinea aceasta de salvare a imaginii m-a suparat extraordinar…

Frustrarea mea se traduce insa si printr-un impuls puternic, de care incerc sa ma distantez (pentru ca e aproape echivalent cu ceea ce simti cind vrei sa te razbuni), de a aduce in Romania un exemplar deosebit, cu care sa-i “linistesc” pe multi. Si nu am sa fac pui. Sunt sigur ca daca imi pun asta in minte am sa reusesc. Cert e ca nu voi mai cumpara ciini de rasa indigeni niciodata.

 

Share

1 comment found

  1. Nu trebuie sa iei personal remarca veterinarului. Eu am caini de pe strada in adoptie temporara de multi ani. Un traumatism nu are neaparat legatura cu un rau tratament din partea stapanului. Mai ales cand sunt mici, astia sunt prostuti, se bat de lucruri, fug, se lovesc, ca si copiii, n-ai ce sa le faci.
    Si acum o sa fiu putin rea, dar cateii pe care i-am salvat care de pe unde, de prin gunoaie, subnutriti, batuti, de prin santuri sau pivnite de blocuri, toti sunt bine-mersi la noii lor stapani, pentru ca sunt extrem de rezistenti. Asa ca solutia nu e sa-ti aduci caine de la canisa din strainatate ;). Poti avea un sufletel bun si cald pe langa casa si fara pedigree.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.