Bogdan Rosca

radio jurnalist

Fă-te! Fă-te avocat Săndele!

Termopane, Termopane…. titlul e un vers din Cântecul Avocatului de Florin Chilian, la modă undeva prin 2006.

Domle’ trăim vremuri enteresante…

Am un deosebit respect pentru cei care lucrează în sistemul juridic românesc. Pentru o bună parte dintre ei. Nu cred că e foarte uşor, lejer, confortabil să ai procese peste procese, cauze peste cauze, să faci faţă presiunilor de tot felul.

Am un fost coleg de clasă care acum deţine o funcţie importantă în sistem. Am copilărit împreună, am stat în aceeaşi sală de clasă 10 ani de zile şi pot să spun că e un băiat foarte deştept.  A intrat printre primii la Drept şi când nişte  jurnalişti cu interese au început să arunce cu bale spre el, am zâmbit în faţa acestei încercări. Nu şi-au găsit clientul.

Cu toate acestea constat că cele  mai mari prejudicii de imagine şi încredere în justiţie le aduc unii politicieni care provin chiar din interiorul sistemului juridic.

Cazul deputatului Mihail Boldea terfelit în presă şi împiedicat în proceduri până când individul a plecat din ţară, mai dă o palmă consistentă sistemului juridic românesc. Realizaţi că personajul s-a pitit confortabil la umbra Camerei Deputaţilor şi şi-a folosit toate cunoştinţele procedurale  pentru a truca documente de proprietate. E o situaţie inedită. Lupul paznic la oi. Cel care cunoaşte toate defectele şi portiţele dintr-un corp de Lege, ajunge într-o poziţie din  care poate controla arhitectura acestor evadări legislative. Dublaţi această poziţie de imunitatea parlamentară, de pornirile inevitabile privind  cultul personalităţii, and you’ve got the picture!

 

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.