Bogdan Rosca

radio jurnalist

Greu cu turismul la deal

Am gasit inca un motiv pentru care nu merge turismul romanesc.

Simbata asta au  loc Serbarile Zapezii  la Arieseni. Fiindca firma la care lucreaza sotia mea e unul dintre sponsorii evenimentului, a venit cu propunerea ca in weekend sa mergem la Arieseni.

In urma cu vreo doi ani am fost un week-end la Arieseni si am stat la Motelul Vraja Muntelui. Un loc fain si curat si nu ma leg de faptul ca e printre obiectivele din zona finantate din fonduri PHARE sau ca  afacerea e a  unui politician din judet aflat acum in opozitie.

Ideea e urmatoarea: Gasesc pe site ca o noapte de cazare intr-o camera cu pat matrimonial costa 130 de lei. Iau numarul de telefon si sun sa fac o rezervare. Aflu ca de fapt camera costa 150 cu mic dejun inclus. OK, trec peste cei 20 de lei. Ii spun tipului de la telefon ca vreau o rezervare de simbata 19, pina duminica 20.

NU SE POATE! Au primit dispozitii sa rezerve doar camere pe doua nopti. Deci daca vreau sa stau simbata si duminica dimineata la Arieseni trebuie sa-mi fac o rezervare de vineri. Ideea e ca nu pot ajunge vineri acolo pentru ca eu plec la ora 19.00 din studio.

Concluzia: M-am simtit ca pe vremuri cind intram in libraria de la parterul blocului din Baia Mare in care locuiau bunicii si daca doream o anumita carte trebuia sa iau pachetul in care era lipit si un studiu despre rezistenta materialelor. Sau, ca atunci cind erai obligat sa cumperi  conserve de peste daca vroiai un colt de salam.

Fratilor n-ati invatat sa faceti turism. Veci nu mai trec pragul motelului Vraja Muntelui sa dau bani unor smecheri descurcareti care n-au nici o legatura cu turismul. Doar pentru ca  si-au tras o pensiune pe bani europeni (stiati ca linia de finantare pentru pensiuni a fost prima inchisa la acea vreme pentru ca cererile de finantare au  depasit de x ori bugetul alocat?)  nu inseamna ca stiu sa faca si turism.  Ma opresc aici fiindca nu vreau sa speculez pe tema atragerii finantarilor. Vreau doar sa aduc in atentie un alt motiv pentru care preferam sa mergem in week-enduri la Debrecen sau Hajduszoboszlo.

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.