Iar despre Legea Invatamintului

N-am disparut chiar de tot din on-line, dar asa cum scriam in urma cu vreo doua saptamini, in cazul meu activitatile jurnalistice din off-line ma tin uneori departe de acest mediu ūüôĀ

Constat ca in ceea ce priveste Legea Invatamintului, intrata in vigoare in aceasta saptamina, disputele sunt departe de a se stinge.

La Cluj majoritatea  profesorilor din Universitatea Babes Bolyai au semnat un document de protest prin care contesta prevederile din aceasta Lege potrivit carora profesorii universitari care au implinit virsta de 65 de ani trebuie sa se pensioneze. Am discutat joi seara cu profesorul Michael Shafir despre acest subiect. Concluzia domniei sale era ca avem in fata o Lege cu 365 de articole, cite unul pentru fiecare zi, produsa de  un Guvern incompetent sau totalitar.

Cu alte cuvinte, potrivit Legii, profesorii care au implinit virsta de 65 de ani ar fi trebuit sa iasa la pensie si daca doresc sa-si continue activitatea sa fie platiti…cu ora. Spun, ar fi trebuit, pentru ca ieri dimineata (joi) paragraful respectiv a fost aminat pina la incheierea anului universitar. Problema ramine una foarte sensibila pentru ca in universitati nu au intrat tineri in rindul cadrelor didactice care sa poata fi avansati pe repede inainte, deoarece posturile au fost blocate. Sa nu uitam ca foarte multi tineri care ar fi putut face cariera in universitatile din Romania au renuntat la aceste slujbe sau au plecat din tara. Ce se va intimpla la finalul anului universitar?

Studentii au contracte de studii cu universitatile care trebuie sa le ofere  servicii educationale. Daca profesorii dispar, nu are cine presta aceste servicii. Situatia scolilor doctorale e si mai grava pentru ca, asa cum a functionat sistemul pina acum, aceste scoli sunt conduse doar de o parte a profesorilor, majoritatea aflati acum in pragul pensionarii.

Am mai scris pe blog despre acest subiect, cind constatam ca unele reglementari din Legea Educatiei sunt intr-adevar salutare si aduc un aer de modernitate. Profesorul Mircea Miclea, fost presedinte al comisiei prezidentiale pentru  politici in domeniul educatiei, a prezentat intr-o emisiune de televiziune o parte a acestor prevederi, cred, alese pe sprinceana. Cred in continuare ca cea mai mare problema a acestei Legi este ca ea propune niste schimbari majore fara a tine cont de realitatile sistemului si  fara a avea un pachet coerent  cu norme de aplicare, cu  termene realiste (cit trebuie sa treaca pina cind un tinar universitare ajunge la statutul de profesor?), cu masuri logistice concrete in cazul invatamintului preuniversitar (sunt peste tot masini sigure pentru a transporta elevii din scolile care se inchid?) . Intrebarile sunt in continuare numeroase si ridica probleme de fond. In aceste conditii nu vad cum pot disparea controversele pe margine Legii Educatiei. Poate doar daca ne concentram pe coruptia din vami.

[facebook_ilike]

Share

2 comments found

  1. nu zic ca nu ai dreptate, dar imi amintesc de un prof de la facultatea mea care ne preda si insista foarte mult pe anumite aparataje care erau scoase din uz de vreo 5 ani, numai bune pentru piese de muzeu. adica ne preda…nimic. unul ca el, ar trebui scosi din sitem. in loc sa ma invete ceva util, el isi amintea de vremurile cand acele aparataje revolutionau tehnica. totusi doua semestre e ceva, nu?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.