Bogdan Rosca

radio jurnalist

Imi caut pantofi

Eu nu ma simt in largul meu in mall-uri. Iarna inebunesti de cald si  nu te poti intelege cu consoarta  din cauza Radioului “de mall” (care apropo nu mai functioneaza in vest, dupa ce marketerii si-au dat seama ca  agaseaza cumparatorii) sau a hiturilor dance care urla din tavanul fiecarui magazin.

Pe de alta parte, indragesc mult centrul Clujului. Imi amintesc de vremurile cind totul se desfasura in centru si nu pe holurile mall-urilor. Da, stiu, avem nevoie de astfel de centre comerciale si sunt multumit ca le avem. Atit doar ca nu ma simt in largul meu acolo.

Centrul a ramas un loc semi-parasit in care au inflorit magazinele second-hand si multe baruri, unele dintre ele  dragute, altele nu. Ba mai mult am vazut si un sex-shop in Piata Mihai Viteazu ceea ce mi-a amintit de zona garii din Bucuresti. Alta data o chirie in Mihai Viteazu batea lejer 1500 de marci pentru o chichineata.

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc. In centrul Clujului au ramas doar comerciantii slabi si nu mai mir ca avem magazine second tot la a treia usa.

Exemplul personal este urmatorul:

Ieri am vizitat cinci magazine de pantofi din zona Piata Mihai Viteazu-strada Doja si am constatat ca nivelul comerciantilor de pantofi, chiar daca am intrat si in  magazinele unor retailer mari, este unul foarte scazut. In aproape toate magazinele am gasit marfa de nivelul pietelor chinezesti.

La unul dintre retailerii din lantul Benvenutti am gasit trei modele care pareau atractive pentru mine.

Aveti un numar mai mare?

Fata, vorbind la telefon, nici nu se uita la model si-mi raspunde E ultima pereche.

Dar din acest model?

Si aia e tot ultima pereche…

Banuiesc ca si asta e tot ultima pererche ..

Da…

Deci aveti un magazin cu “ultimele perechi”

Da…

Trag concluzia ca in acel magazin, rolul vanzatoarei e sa rearanjeze marfa pe raft si sa o stearga de praf. Daca n-are un target de vinzari ea nu se va stradui sa multumeasca un client incercind sa-i vinda ceva. Nu stiu… un siret, un brant, o crema de ghete la reduceri, orice! Imi aminteam de vinzatorii din Egipt sau Turcia care daca le-ai trecut pragul magazinului incearca sa scoata macar un dolar de la tine.

Cel mai fain a fost ca in Batta la Iulius Mall am gasit un model care-mi placea si cind am cerut si perchea am constatat ca cei doi pantofi (stingul si dreptul) erau diferiti-unul negru si cu pielea mai subtire, unul spre gri cu pielea mai rigida. Am cerut o alta pereche care avea acelasi defect. Ii arat vinzatoarei care-mi da un raspuns cel putin ciudat: Astia sint din colectia veche si un pantof a stat mai mult expus.

Asa, si?

[facebook_ilike]

Share

4 comments found

  1. Dap.
    D-aia e bine sa probezi ambele incaltari. Am purtat doua ierni o pereche de bocanci cu un exemplar ca nou si altul care arata de parca avea 7 ani si 19 primaveri in spate, “ala expus”.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.