INCOMPETENȚĂ la CACIB Satu-Mare

Duminică am participat la expoziția CACIB la Satu Mare cu Nero.

Am vrut neapărat să particip la acest concurs după ce la Clubul de Retrieveri de la Mediaș am fost puțin dezamăgit de felul în care ne-am mișcat, chiar dacă Nero a obținut cel mai bun calificativ-Excelent. După acel concurs au apărut tot felul de speculații și comentarii pe Facebook și am zis că n-ar fi rău să mai încercăm o dată. Am optat pentru Satu-Mare pentru că am gândit totul ca pe o deplasare de o zi. Am plecat devreme la șase din Cluj pentru a ajunge la secretariat înainte de ora zece când începeau arbitrajele la ring. Dar, surpriza nu a venit din partea califiativelor și a titlurilor obținute de Nero-Excelent, CACJ, Best Junior, ci a INCOMPETENȚEI cu care m-am întâlnit acolo.

1. La intrarea în Expoziție nu s-a făcut triaj epidemiologic. Am intrat cu mașina, câinele era vizibil în mașină, am declarat că sunt participant și doar doamna care mi-a luat 30 de lei pentru parcare și-a făcut datoria. Nu am avut cui să arăt carnetul de sănătate.

2.La Secretariat nu a verificat nimeni dacă sunt cu adevărat Bogdan Roșca și dacă eram într-adevăr cu Nero. Nu tu Pedigree în original, dovadă de plată, act de identitate. Dacă veneam cu un alt câine? Citirea cipurilor implantate, nimic.

3.Carnetul de Performanță la ringul doi era opțional. Cei care m-au aruncat  în mrejele competițiilor canine mi-au spus ca în momentul în care intru în ring să predau carnetul de performanță pe masa secretarului și a comisarului de ring. Zis și făcut. M-a uimit puțin reacția doamnei care  îmi spune cu o atitudine deranjată: la sfârșit! N-am înțeles cum la sfârșit dar eu l-am lăsat pe masă. Constat însă că alți concurenți nu depun carnetul, dar sunt arbitrați. Obținem Excelent, CACJ și Best Junior. La finalul arbitrajului la rasă ne înghesuim , eu să recuperez carnetul, unii cu carnetele în mână să le treacă informațiile din foaia de arbitaj în carnet. Îmi puteți spune sigur că toată lumea a fost cu carnetul acolo? Sau, că au coincis carnetele de performanță cu câinii arbitrați în ring? Puteți spune că speculez dar aceste practici incorecte, neregulamentare  și relaxate îmi dau ocazia asta. Dar nu acestea sunt cele mai mari greșeli:

4. Fiind câștigător Best Junior, ar fi trebuit să intru în ring la BOB-în traducere Best Of Breed, cel mai bun câine al rasei. Când se cheamă concurenții pentru BOB, eu nu sunt chemat alături de Best Female și Best Male. Îi arăt comisarului de ring  numărul meu și îi spun că trebuie să intru. Îmi răspunde că nu, doar cei doi concurenți chemați deja în ring trebuie să participe. Arbitrul începe să evalueze câinii, eu insist, doamna și domnișoara se uită printre foi și zic nu. Sunt nedumerit și întreb puținii oameni pe care îi cunosc mai experți în lumea asta, dacă nu trebuia să intru? Ba DA! Se încheie arbitrajul , se dă titlul unei femele negre. Un exemplar frumos.

M-am dus la secretariatul concursului să reclam situația, domnul de acolo mă îndrumă spre un vicepreședinte pe care nu îl cunoșteam și nu-l găseam, dar dau nas în nas cu domnul Ștefănescu președintele Asociației Chinologice Române. Mă prezint și îi descriu situația. Mă însoțește la ring și îi explică arbitrului că trebuia să fiu arbitrat pentru BOB. Îi spune acestuia că trebuie să refacă arbitrajul la finalul Grupei Opt, din care fac parte retrieverii.

La finalul arbitrajului sunt invitat în ring, unde arbitrul îmi comunică faptul că pentru el acel exemplar rămâne BOB și-mi cere foaia de arbitraj, de pe care lipsea, supriză, titlul de …BEST JUNIOR, deși îl câștigasem. Nu se mai reface arbitrajul.

Greșeala aparține exlusiv domnișoarei și doamnei care îl asistau pe arbitrul din ring. După ce arbitrul a acordat calificativul și titlurile acestea NU le-au trecut nicăieri. Evident că în momentul în care au tras linie cu rezultatele eu nu apăream, motiv pentru care nu am fost chemat, mi s-a refuzat intrarea în ring.

Respect deciziile arbitrului și nu le contest. Era evident că și dacă se refăcea arbitrajul nu și-ar fi retras decizia inițială. Mai ales după ce mi-am utilizat tupeul temperat de jurnalist pentru și l-am implicat și pe domnul Președinte al ACHR. Recunosc sportiv că exemplarul din Ucraina care a câștigat merita titlul de BOB.

Dar, nu mă așteptam la atâta INCOMPETENTA din partea celor două persoane care asistau arbitrul din ringul nostru. Am fost rugat să le scuz petru că sunt…începătoare. Sper să nu ajungă asistente la Euro Dog Show la București în toamnă, pentru că dacă faci un astfel de pocinog unuia din Olanda sau Germania, Federația Internațională nu va tăcea.

Surpriza nu s-a încheiat aici. Pe foaia de arbitraj observ bifat titlul CACL-Campion cum Laude. Ei bine, acest titlu se acordă doar dacă participi  la clasa Campioni! Eu nu am dreptul să particip la această clasă, Nero fiind junior și, evident, fără să aibă în palmares vreun titlu de Campion! Când revin la Cluj am să pun aici o copie a documntului.

Azi sunt la Sighet, de unde scriu aceste rânduri, după ce m-am enervat de minune ieri și azi noapte. Am scris despre asta în loc să vă povestesc despre succesul cu trupa The Hruba la prima sa apariție în public. Nu am dispoziția, dar revin și cu această experiență mult mai reușită decât cea pe care v-am povestit-o aici.

 

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.