Interviu pentru Deutschland Radio

Zilele acestea simt ca traiesc intr-o lume paralela. Nu pentru ca as fi descoperit secretul succesului mioritic, ci pentru simplul fapt ca sunt racit. Asa de racit incat medicul de familie m-a trimis luni  in concediu de boala pina miercuri.

Azi insa am iesit din casa dupa medicamente dar si pentru un scurt interviu pentru doi jurnalisti germani care se afla in aceste zile la Cluj. Am fost sunat din redactie cu rugamintea sa ii ajut, asa ca, de ce nu? N-ar fi prima data. Prin 96 am intilnit un alt neamt radiofonist care realiza un feature despre problema etnica in Ardeal. Eram in plina era Funar…Plus imi place sa cunosc colegi de prin alte parti ale lumii.

Am baut un ceai cu Thomas Wagner de la Deutschland Radio si Siegfried Thiel de la Rumanien Online Kurier Zona Romania www.zoro.ro. Siegfried a tradus ce spuneam eu desi Thomas (cel cu castile) vorbea destul de bine limba romana, fiind corespondent pe Romania al postului german.

Reportajul lor este despre plecare  Nokia din Romania si cum se simte la Cluj acest fapt. Le-am povestit despre lipsa de implicare a romanilor care atunci cind primesc o veste proasta de la Guvern sau de la vreun investitor, nu  se mobilizeaza pentru a-si pastra drepturile; despre lipsa de forta a sindicatelor si despre gilceava politicienilor cum ca unii au facut si altii n-au facut.

Erau contrariati de lipsa de fermitate a sindicatelor si de faptul ca nu au obtinut mai nimic pentru mumcitorii ramasi pe drumuri. In Germania la Bochum s-au obtinut sume de ordinul zecilor de mii de euro. Alo!!!!!!!!!!!!!! Se aude undeva?

Apoi nu intelegeau de ce  autoritatile judetene refuzau sa le acorde un interviu. Primarul din Jucu ii ducea si el  cu presu. Le-am explicat despre procesul de desecretizare a contractului cu Nokia si despre sechestrul ANAF-ului pentru neplata taxelor de import (descoperite retroactiv, dupa modelul florilor olandeze blocate in vama) ca sa inteleaga de ce oficialitatile vor ca povestea sa ramina “ashe ni” sau sa li se dea… pace.

Cind reportajul va fi gata sper sa nu ne gasim destepti sa ne plingem ca imaginea Romaniei este “terfelita” de presa vestica. Pai daca si un amarit de primar de comuna se da mai ocupat ca Obama, cind il cauta jurnalistii occidentali? Eu cred ca nu am pus paie pe foc si am vorbit obiectiv. Sunt curios ce iese.

[facebook_ilike]

Share

1 comment found

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.