Bogdan Rosca

radio jurnalist

Legea Educatiei-dialogul surzilor

Sindicatele din Romania nu sunt decat o adunatura guraliva care nu  stiu ce vorbesc. E convingerea mea dupa ce am trecut printr-o perioada de dictatura sindicala (cind cei mai slabi profesionisti isi dadeau cu caramida in piept peste colantul cu membru de sindicat)si am vazut  asa zisa forta sindicala manifestata plenar in ultimele luni.

Saptamina care tocmai se incheie mi-a adus pe masa de lucru doua dezbateri pe marginea Legii Educatiei, document recent promulgat de Presedinte, si care a stirnit zeci de reactii pro si contra in ultima perioada.

Pe 5 ianuarie am stat o ora in direct cu profesorul Mircea Milclea (seful fostei comisii prezidentiale de elaborare a politicilor in domeniul educatiei) si cu mai tinarul  profesorul Adrian Ivan de la UBB, discutind aplicat asupra Legii, plecind de la nemultumirile sindicale si  dialogul dur dintre profesorul Andrei Marga si El Presidente. Ideea e ca daca discuti articolele de Lege,punct cu punct, constati ca e vorba de o schimbare majora. In invatamintul Universitar se creeaza mai multe sanse tinerilor din sistem. In preuniversitar acuzatiile ridicate de sindicate (politizarea conducerii scolilor, comasarile facute pentru reducerea personalului si discriminarea pozitiva a minoritatilor) nu stau in picioare atunci cind citesti articolele de Lege. Parerea mea!

Am reluat discutiile cu sindicalistii vineri intr-o jumatate de ora in care am constatat ca pusi in fata argumentelor formulate de profesorul Miclea, temerile sindicale nu se risipesc, ci din contra capata noi valente prin teama de orodonante si HG-uri ulterioare care vor bulversa Legea si printr-un rationament nascut din jumatati de adevar exagerate si impinse in discurs ca adevaruri unice si de necontestat.

Ramin in continuare cu impresia ca foarte multi din cei care vorbesc pe subiect nu  cunosc Legea (ia dati un search sa vedeti ca nu gasiti usor textul Legii, ci mai degraba polemicile din jur) si ca sindicatele nu reusesc sa aiba forta necesara de aschimba ceva. Fara suparare!

Ca Executivul da in profesori inainte sa-i taie fondurile de posete unei ministrese si banii de borduri altuia,sau ca ridica Sali de Sport in sate  care nu au utilitatile minime pentru un trai decent, sau ca elevii de la tara stau pe drumuri cite 10 ore dupa comasari, e foarte adevarat.

Iesirea din acest dialog al surzilor, gazduit de IrealitateaTV pina ne iese pe nas si pe urechi, sta in puterea sindicatelor de a-si gasi niste lideri care sa obtina rezultate in negocieri si a Executivului care trebuie sa-si imbunatateasca radical comunicarea.

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.