Bogdan Rosca

radio jurnalist

Ma fac auditor energetic

Aseara la Transilvania la Zi am discutat cu presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj , Sorin Muntean despre certificatul energetic.

Situatia sta asa: Daca vrei sa-ti vinzi apartamentul tranzactia nu poate fie efectuata decit daca vinzatorul prezinta un certificat de incadrare energetica. Certificatul asta costa intre 250 si 400 de euro pentru un apartament si poate fi obtinut de la un personaj avizat ca auditor energetic. Pe de alta parte, daca cel care cumpara da o declaratie ca pe el nu-l intereseaza si nu are nevoie de certificatul energetic, transzactia se poate finaliza.

Mi-a trecut prin cap sa ma fac auditor energetic. Chestiile astea sunt facute intotdeauna cu dedicatie. Nu ne mira ca avem aici incununarea unui proces birocratic stupid, in conditiile in care prevederile europene sustin ca blocurile de locuinte sunt incadrate in Romania in clasa C si D, conditii in care nu mai ai nevoie de acel certificat energetic. Orice ai face apartamentul tau va fi tot in clasa C sau D si nu cred ca diferenta dintre cele doua clase va insemna si o diferenta de pret la vanzare.

Concret, daca vrei sa te faci auditor trebuie sa urmezi un curs de weekend si sa cumperi niste scule care te costa pina in 7000 de euro.  Hai sa facem un calcul: investim 10000 de euro (luam doua scule ca sa parem competenti) si castigam cit vrem noi. Ia faceti un calcul pentru un bloc de 10 etaje cu 4 apartamente pe palier: 40×400 de euro 16.000 de euro pe o scara de bloc. Singura chestiune e sa o convingem pe tanti de la Ministerul Dezvoltarii sa bage o prevedere scrisa cu arial de 10 ca fiecare proprietar sa fie  obligat sa-si scoata certificatul energetic ca sa-si poata plati impozitul pe apartament sau casa.

Credeti ca e imposibil? Nu fiti naivi.

Share

7 comments found

  1. Asa se intampla cand toti se pricep la audit enrgetic. Spune-mi, te rog, daca un apartament dintr-un bloc incadrat in clasa C este reabilitat termic, in ce clasa se va incadra? In C, D, E, F sau G? Sau poate in A sau B? Cine stie? Nu-i asa ca trebuie sa gasesti un desptept din ala cu aparate de 7000 de euro sa-ti faca niste calcule? Inca ceva! Pentru asta nici macar nu are nevoie de aparate. Ci de mult creier. Iar porcariile alea de hartii se elibereaza numai cand vrei sa-ti vinzi locuinta.

  2. exagerezi cu tarifele . pt 2 camere costa 100e , pt 3 camere 120e,acestea sunt preturile pe piata libera, nu ce scrie in ziare . ( stiu sigur , cu asta ma okup ).daca prinzi un contract cu statul e posibil sa cresti asa preturie,dar aici deja vorbim de o problema generala in romania ,coruptia.Cursul nu e chiar de weekend daca il faci la AAEC.

  3. De unde ai scos tarifele astea ? Este un bau-bau lansat de cei direct interesati sa nu se ceara certificatul energetic. Lucrez in proiectare si stiu ce “rahaturi” de apartamente s-au construit. Destui “dezvoltatori imobiliari” au avut un singur criteriu de performanta: profitul maxim in dauna calitatii, si acum cind inca mai au de vandut apartamente constata ca ce au realizat ei nu respecta normativele tehnice in vigoare, de unde si o incadrare intr-o clasa energetica inferioara a locuintelor noi. In acelasi timp am vazut si blocuri de locuinte construite impecabil, si ca dovada este rezultatul certificarii energetice. Pentru un bloc de locuinte nou construit s-au eliberat certificatele energetice pentru fiecare apartament pentru un cost mediu de aproximativ 35 euro / apartament ( asta si datorita faptului ca exista un numar de apartamente indentice ). Despre ce 400 de euro pe apartament vorbim ? Cind cumperi o masina de spalat sau un frigider esti atent la clasa energetica ? Eu cred ca da. O masina de spalat costa 1000 – 2000 de lei, atunci de ce nu am fi interesati de clasa energetica a unui apartament cind el costa 50.000 ….. 70.000 de euro ? Iti este indiferent ca vei cheltui 400 – 500 de lei pe luna sau 200-250 de lei ? Daca ne uitam inapoi in timp sa vedem evolutia preturilor la gaze naturale sau la energia electrica pina in ziua de azi si mai apoi sa vedem perspectiva acestora mai gasim inca un argument in favoarea economisirii energiei. Si economia de energie cum o faci ? Izolezi casa sau apartamentul “dupa ureche” ? Bineinteles ca nu daca esti un om normal, si atunci apelezi la un specialist in domeniu care sa-ti gaseasca cele mai bune solutii, caci o solutie buna este aceea care iti asigura o reala economie. Si pentru asta se iau in calcul cheltuielile cu reabilitarea termica, economia de energie si durata de viata a solutiilor propuse ca apoi sa ai la dispozitie o analiza economica din care sa rezulte cea mai buna solutie. Cei ce fac comentarii rauvoitoare sau chiar ofensatoare la adresa auditorilor energetici ar trebui sa fie mai temperati. Nu faceti comentarii la adresa unor specialisti despre a caror domeniu de activitate nu stiti mare lucru.

    1. Constantine, ai perfecta dreptate. Certificatul energetic nu trebuie sa fie un produs scump, dar el trebuie sa reflecte munca auditorului. Din pacate sunt din ce in ce mai multi care cred ca daca pui scârţ de 10 cm pe pereti si ferestre cu geam termopan facute intr-un garaj ai rezolvat probelemele locuintei. De instalatii nu vorbeste nimeni. Auditorii nu-si permit sa faca remarci la adresa altor specialisti in domeniul imobiliar. Nici ei sa nu faca despre auditori atat timp cat nu cunosc diferenta intre Gcal si kWh! Iar chestia ca dai o declaratie ca nu te intereseaza ce cumperi, spune multe despre IQ persoanei respective. Semneaza cu manuta lui o declaratie care este impotriva intereselor lui! Se mai cheama ca e prostit pe fata. Constantine, la cat mai multe certificari si recomandari pentru reducerea consumurilor energetice din locuinte.

  4. Salut, in primul rand un certificat energetic nu costa 400 de euro, costa intre 250 – 500 lei. In al II-lea rand cursul nu este de mantuiala si nu se face intr-un week-end, iar in al III-lea rand nu ai nevoie de scule de 7 mii de euro.
    Daca totusi doresti mai multe informatii despre auditarea energetica iti recomand site-ul aaec.ro. Toate cele bune!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.