Bogdan Rosca

radio jurnalist

Merci Monsieur Guéant!

Mama ce circ mediatic a facut ieri in centrul Parisului Ministrul de Interne Francez,Claude Guéant!

Intr-o vizita teatrala pe bulevardul din inima Parisului domnia sa declara jurnalistilor din escorta ca  zece la sută dintre delincvenţii din Paris vin din România.  Conform oficialului francez, în primele şapte luni ale acestui an, nu mai puţin de 4.800 de conaţionali ar fi ajuns după gratii, în Paris, un număr aproape dublu faţă de 2010.

Si restul de 90 la suta de unde vin? Bag mina-n foc ca sunt negrii si algerinii cu carte de identitate frantuzeasca!

Constat ca in ultima vreme discursul public francez este contaminat de declaratii si luari de pozitie anti-romanesti, unele  cu iz nazist. Astfel de derapaje pot fi interpretate din mai multe perspective:

Perspectiva electorala: In Franta anul viitor vor fi alegeri, asa ca abordarea aparent dura a problemei sigurantei cetateanului si a imigratiei generatoare de infractionalitate da bine in fata alegatorilor. Revin si reamintesc ca Sarkozy a cistigat alegerile prezidentiale dupa ce, tot ca ministru de interne, a inabusit revoltele din suburbii.

provocarile imigratiei

Perspectiva locala: Nu pot sa cred ca sunt mai multi infractori romani decit algerinii si negrii care “paraziteaza” centru istoric al orasului cu tarabe ilegale si peste care dai in toate zonele tursitice de ajungi sa te intrebi daca esti in Egipt sau in Paris…Cine a fost acolo ca turist nu cred ca nu a observat agresivitatea cu care aceste natii (carora Franta le este oarecum datoare) se lafaie in orasul luminii.

Perspectiva romanesca: Aceasta tine de exagerarea unui discurs axat pe cele doua puncte de mai sus fara a ne recunoaste parte de vina. Cum, care vina? Nu ne opreste nimeni sa luam masuri de ingradire a unor drepturi in anumite conditii juridice. Daca mergi peste hotare si savirsesti fapte  penale care-i problema sa ramai fara drept de calatorie pentru o perioada de timp? Drepturile omului? Cred ca suntem prea politically corect si ca lipsa de felxibilitate ne va duce incet-incet intr-o zona de extrema dreapta pe care nici un politician european nu o va mai putea controla. Americanii nu ajung aici because they have guns!

Apoi cred ca ne lipseste  acel reflex de autopromovare si de promovare a valorilor interne. Politicienii interni nu prea au constiinta nationala. Ei au interese personale care subjuga interesul national. Nu au timp sa sustina valori recunoscute mondial si inca in viata. Nu ma refer la actualizarea si reluarea textelor despre romanismul lui Brancusi sau Ionesco ci de impunerea si asigurarii vizibilitatii pentru valorile romanesti care cuceresc acum aceste tari in foarte multe domenii. Tot politicienii nu au timp sa creeze strategii de lobby pentru imaginea Romaniei si sa sustina interesele si imaginea mea si a ta in fata unor occidentali indolenti care profita de lipsa noastra de vigoare si fermitate pentru a-si trage ei capital electoral si foc sub oala.

[facebook_ilike]

 

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.