Bogdan Rosca

radio jurnalist

Modificarea schimbarii modificate. Politica

Atunci cind esti racit si putin “infomaniac” cum sunt eu, ai timp sa stai in virful patului si sa cauti informatii peste tot. Adica sa faci documentare asa cum scrie la carte.

In timp ce pregateam o agenda a evenimentelor saptaminii pentru colegii din redactie am gasit informatii legate de modificarea alegerilor de anul viitor. Principala modificare se refera la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, vorba vine pentru a reduce cheltuielile. Desi atunci cind vine vorba de mecanismele democratiei, nicaieri in lume nu se fac reduceri. Dubios mi se pare si faptul ca Legea aceasta se face asa pe sub birouri si ca unul din obiectivele asumate de actuala coalitie, si anume reducerea numarului de parlamentari, a fost lasata pe dinafara. Cel putin in proiectul de Lege nu apare nimic.Adica o sa avem tot atitia Parlamentari. Exista insa mai multe modificari care au atras atentia presei-chestiuni legate de birourile electorale si de frauda electorala, despre care vor aparea  analize in zilele urmatoare.

In momentul in care scriu acest post, unul dintre vicepresedintii PDL a venit si cu declaratii pe tema reducerii numarului de Parlamentari. Vezi aici

Mi se pare insa mult mai grav anuntul facut azi de oficiali ai PD-L care nu exclud ca   proiectul  de Lege sa fie asumat de Executiv in Parlament. Ar fi a nu stiu cita asumare prin care Executivul ne arata ca Romania nu are nevoie de un for deliberativ. Pai daca nu avem nevoie sa trecem proiectele de Lege prin Parlament (unde sa se dezbata si sa se corecteze eventualele scapari) atunci de ce nu renuntam cu totul la deputati si senatori? Sa avem un Presedinte si un Guvern suspus acestuia care-si asuma singur ce vrea?! Oricum “asumarea raspunderii ” la noi nu inseamna si raspundere. Poti sa-ti asumi o Lege proasta, sa dai din umeri dupa ce domeniul in care ai introdus-o crapa si sa mergi mai departe. E vorba aici de felul in care vrem si stim sa facem democratie. Argumentele de genul “nevoia de operativitate”, “reducerile de costuri”  nu pot fi luate in considerare.  Democratia este o chestiune ce nu se face usor si nu e gratis. S-au astupat toate scurgerile din buget? Poate renuntam la o sala de sport…  E nevoie de Parlament pentru ca acolo (cu rele si bune) se gasesc reprezentantii poporului. Executivul e o grupare care functioneaza prin numire si nu are girul poporului. Din cite imi amintesc eu,  Parlamentul (poporul ) decide, Executivul pune in aplicare, ca de aia ii zice Executiv.

Riscul este foarte mare pentru ca prin reducerea voita a rolului diversilor actori de pe scena publica (vezi sindicatele, Parlamentul, societatea civila….) riscam sa ne dam intilnire cu dictatura. Si sa fiu al naibii daca nu toti dictatorii au avut initial intentii bune…

[facebook_ilike]

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.