Bogdan Rosca

radio jurnalist

Nici o zi fara RMGC

Subiectul RMGC ramine in continuare unul foarte fierbinte. Asta pentru ca in intervalul de timp scurs de la intilnirea bloggerilor cu reprezentantii RMGC, despre care am scris si eu,  subiectul a ajuns pe agenda Presedintiei si a liderilor politici.

Campaniile media pro-exploatare s-au inmultit, a crescut numarul simpatizantilor si al contestatarilor, s-au scris articole pline de intelepciune in on si off-line, s-au semnat contracte pe aceasta tema. S-au facut plati, s-a protestat in fata sediilor televiziunii publice, protestatarii s-au blocat  in cladirea Hotelului Continental din Cluj.

VERSUS

Vineri  si sambata Universitatea Babes-Bolyai organizeaza o conferinta internationala cu tema  “Roşia Montană în Istoria Universala”. Desi titlul suna ca al unui seminar pe teme istorice (adica cu referire la trecut), iata care este programul manifestarii:

Secţiunea a I-a: Patrimoniul natural, istoric şi cultural al zonei Roşia Montană

Secţiunea a II-a: Impactul Proiectului RMGC asupra peisajului şi mediului

Secţiunea a III-a: Efectele economice şi sociale ale proiectului RMGC

Secţiunea a IV-a: Alternative sustenabile pentru dezvoltarea durabilă a Roşiei Montane. Concluziile Conferinţei.

Secţiunea a Va: Proiectul RMGC în imagini şi dezbateri.

Sunt foarte curios care vor fi concluziile acestei conferinte. Cel putin sectiunea a treia va fi una de “laudatio” pentru ca nu are cum sa fie altfel :), iar din a IV-a vom afla cu siguranta ca statul nu e in stare sa faca nimic acolo. Nu vreau sa insinuez nimic, dar aceste teme suna ca si intrebarea timpita pe care o adresam cind eram copil vanzatorilor de bilete de loterie : Cit costa un loz de trei lei? Detalii despre eveniment puteti gasi aici.

Am impresia ca lucrurile scapa de sub control.  Chestiunea incepe sa aiba iz de conspiratie, opozitia “demasca” interesele electorale ale Presedintelui. Ma abtin in continuare sa-mi exprim opinia despre subiect pentru ca nu am toate datele. Nu reusesc sa gasesc  punctele de vedere echilibrate, eliberate de presiunea financiara instrumentata de concernul care isi doreste exploatarea  sau de isteria activismului.  (Mno si acum iar o sa mi se umple sectiunea de comentarii cu spamu-ri… 🙂 )

Cert e ca va pot oferi un punct de vedere asupra proiectului solicitat astazi de Radio Cluj Ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. Dupa cum puteti asculta, acesta ramine….evaziv

[facebook_ilike]

Share

10 comments found

 1. Oamenii astia, chiar nu realizaeaza, ca nu poti sa faci absolut nimic la Rosia Montana fara o ecologizare drastica si fara un buget gros!!! Daca nu ar fi fost RMGC, nimeni din tara asta nu ar investi in ecologizare sau in ceva de la Rosia Montana!!

 2. Eu sper ca dezbaterea asta sa fie una normala, la care sa invite ambele parti, nu cum au facut la gluma de dezbatere organizata de PSD in care nu numai ca au invitat doar opozanti, au si redus la tacere pe sustinatori, i-au evacuat din sala. Iar cat timp dezbaterea va fi corecta, echilibrata, atunci cu siguranta la sectiunea a 3-a va fi cum spui tu, ca nu are cum sa fie altfel 🙂

 3. Iti zic eu ca nu vor rezolva absolut nimic. Au dovedit ca sunt niste incapabili si niste oameni superficiali, pe care nu ii intereseaza nimic , in acesti 14 ani in care nu si-au arata deloc interesul fata de Rosia Montana!!

 4. @Bogdan
  Realizezi ca cei trei de mai sus sunt postaci RMGC, nu? Doar faptul ca au nevoie de o echipa platita, care sa le scrie de bine, ar trebui sa te puna pe ganduri… nu discut aici de cei care – dezinteresat – ii sustin, cei de anonimi de genul celor de mai sus.

  1. Alex, se poate sa fie asa. Se poate sa nu fie asa, nu avem certitudini. Mi-e clar insa ca ofensiva pro este fooooarte puternica, iar cea contra isterica. In conditiile acestea de galagie mediatica, nu poti discuta onest despre subiect. Mai mult risti sa te trezesti in fata unui referendum sau a unor decizii venite “post dezbatere publica” care nu reflecta realitatea. Ei da, care e REALITATEA, legata de acest subiect? Multumesc pentru reply?

 5. Iar se aduna si iar nu rezolva absolut nimic! Le sugerez sa mearga la fata locului si sa analizeze fiecare cu ochii proprii, ce solutii ar putea gasi!! Dar normal ca e foarte simplu si comod sa stai in cluj!!

 6. Bogdan, te provoc la o discutie “ne-isterica” pe subiectul Rosia Montana. Pe mine nu ma plateste nimeni pentru ceea ce fac, nu am niciun interes financiar legat de Rosia Montana, am doar onestitate+informatie. Ce zici? Ai adresa mea de mail in semnatura.

  Ca sa-i scuz pe colegii mei mai “isterici”, cum ii numesti tu, te intreb: In timp ce unu’ e pe cale sa iti vanda masina pe 300 de euro si sa iti dea si tie in schimb, cu generozitate, CD playerul din masina respectiva, ei in acest timp, tu ai putea sa discuti linistit despre daca e cazul sau nu sa iti vanda masina? si sa mai si inghiti discursuri de genul “uite ce bine iti fac eu in timp ce te f*t in c*r”?

 7. Si eu am obsevat de multa vreme, ca opozantii sunt destul de agresivi verbal, mai pe toate articolele despre Rosia Montan, iar cei pro proiect, incearca sa-si mentina calmul. Atatea acuzatii si injuraturi cate primesc cei pro,mai rar. Oameni buni, calmati-va, sunt doar niste simple pareri!!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.