O intilnire cu “proletariatul” la Peles

Asta trebuie sa v-o spun!

Spre dezamagirea unora care asteapta comentariul politic pe care sa-l printeze si sa-l duca repede la vreo organizatie de partid cu mesajul “vedeti, v-am zis eu!” amin putin publicarea unor pareri legate de ceea ce s-a intimplat in ultima vreme in politica noastra pentru a va povesti intilnirea mea cu un individ marcat profund de lectiile de istorie tinute inainte de 1989 si mare sustinator al politicilor anti-monarhiste de la inceputul anilor 90.

Am vizitat Pelesul la inceputul acestei  luni  ca un bonus al escapadei pe care am facut-o impreuna cu familia la Sinaia. Luca nu prea a avut rabdare dar concentrarea mea pe tehnicile persuasive de convingere de genul “uite Luca ce sabie (pistol, scut, secure, so on) interesanta” in Sala Armelor de la Peles a fost rapid distrasa de un tip. La brat cu o ea, gasea de comentat de fiecare data cand ghidul ne explica la ce foloseau in epoca  diferitele camere ale castelului: sala armelor, biroul, sala pentru serate literare, sala tronului,… Pentru ca lumea il ignora cam in maniera in care ignor eu jurnalistii santajisti, la un moment dat omul izbucneste : “Da, al cui e acum castelul?” Ghidul ii raspunde profesional ca domeniul a fost retrocedat Casei Regale dar cu acceptul ca Muzeul sa functioneze in continuare, obiectele din interior fiind considerate obiecte de patrimoniu. Nemultumit de situatia patrimoniala expusa, omul vine cu o replica ce a creat o grimasa de genul “ba ce idiot!” dar care nu a ajuns sa fie verbalizata pentru ca nimeni nu era dispus sa-si strice ziua explicandu-i mutrei de ultras ce si cum: “Io zic ca ar trebui sa fie al celor care platesc intretinerea! Ce?! Plateste Mihai facturile? No, atunci nu-i al lui!”

Incheiem vizita in expozitia temporara dedicata Neorenasterii Germane, unde omul continua sa vocifereze, excitat nervos cind vede intr-o vitrina un facsimil cu facturile pentru mobilier si lucrari de infrumusetare comandate si platite de Carol I.

Am ramas impresionat de virulenta acestui imbecil care nu intrase nici macar o data pe site-ul dedicat Castelului Peles de unde ar fi aflat macar citeva informatii care i-ar fi distrus viziunea proletara asupra proprietatii. Pe scurt, domeniul de aproape 1000 de hectare al Pelesului a fost cumparat de CarolI de la Eforia Spitalelor in 1871.  Lucrarile de constructie si amenjare au fost platite din averea Regelui. Si cred ca e o prostie sa ne inchipuim ca la acea vreme Majestatea Sa era o “ruda indepartata” a unor politicieni contemporani care intra pe scena publica in trening si ies in costum Armani cu Mertanu la scara . Da, Regele avea bani. De acasa! Din Germania, de la familia lui.(Date istorice aici.)  Ca sa inteleaga si mintea de gaina a celor cu porniri  proletare, e ca si cand casa construita pe un teren cumparat legal, ar fi confiscata peste x ani de personajul de mai sus pentru “egalitatea proletariatului” iar dupa ce imbecilul ar fi impuscat nimeni nu ar recunoaste ca totul a fost construit de o familie si ca stranepotii au dreptul la mostenire.

[facebook_ilike]


Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.