Bogdan Rosca

radio jurnalist

O noua actiune online pentru offline

Guest post, preluat de la danielrus.ro
Crăciunul vine şi la bunici

Nu-i aşa că ar fi greu să vă imaginaţi pentru o clipă copilăria fără vacanţele sau weekendurile la bunici?

Nu-i aşa că amintirile nu ar avea acelaşi farmec fără oamenii aceştia simpli, care cu blândeţe în ochi ne aşteptau cu braţele şi inima deschisă să le trecem pragul? Pentru mulţi dintre noi reprezintă chiar a doua mamă sau al doilea tată, iar pentru majoritatea simplul mamaie sau tataie.

Ca şi noi şi bunicii nostri şi-au imaginat o bătrâneţe demnă şi fără griji. Din păcate însă nici măcar faţă de cei mai întelepţi, viaţa nu e mereu dreaptă şi statutul de bunic şi fiinţă dragă dispare odată cu îndepărtarea copiilor şi a nepoţilor.  Rămân doar nişte bătrânei care au învăţat să se bucure de cele mai mărunte lucruri:  un zâmbet cald, un suflet căruia să îşi poată plânge bătrâneţile,  o ureche căreia să îi poată povesti vitejiile tinereţii.
 
„Crăciunul vine şi la bunici” este un proiect de voluntariat care îşi doreşte să ajute oamenii în vârstă să intre în atmosfera de basm a sărbătorilor de iarnă, chiar dacă nu au norocul să fie înconjuraţi de familie.
Beneficiari vor fi 50 de clujeni, cu o situaţie materială mai dificilă, care frecventează centrele de zi pentru vârstnici din Cluj-Napoca (este vorba de centrele administrate de Direcţia de asistenţă socială – nu sunt aziluri: oamenii vin şi stau o perioadă în timpul zilei, apoi se întorc acasă). Aceştia îşi petrec o mare parte a zilei la centru, unde sunt printre prieteni: povestesc, joacă table sau şah, sunt ajutați când au nevoie. La centre sunt înscrişi câteva sute de pensionari, unii dintre ei cu o situație materială decentă, dar campania vizează pensionarii care nu-şi permit să sărbătorească. Haideţi să le aducem şi lor un zâmbet de bunic de Crăciun!

Pentru a strânge cele necesare unor pachete de Crăciun, mentalistul Cristian Gog şi bucătarul Adi Hădean îşi pun la bătaie priceperea, pregătind un spectacol care se va desfăşura miercuri 22 decembrie între orele 19 şi 20, în zona food court din Polus Center Cluj Napoca (care pune la dispoziţie locul în mod gratuit).
Cei care vor asista la spectacol vor primi câte o pungă în care vor fi rugaţi să pună ceva pentru bătrâneii de la centre: un pachet de zahăr ori făină, un cozonac sau o sticlă de vin, o plasă de portocale sau o caserolă de carne – orice alimente doresc, neexistând alte restricţii decât cele ale bunului-simţ. Pachetele vor fi lăsate în coşurile special amenajate, iar în 23 decembrie le vor fi duse bătrâneilor.

Știu că timpul rămas este foarte scurt, de aceea este nevoie de cât mai mult ajutor. Şi tu poți ajuta prin anunțarea proiectului în online la tine pe blog, prin folosirea htag-ului #NepotiDeCraciun pe twitter sau prin popularizarea pe facebook, iar în offline la locul de muncă sau printre prieteni. Orice idee de promovare e binevenită! Noi ne dorim doar un spectacol frumos, care să se încheie cu 50 de pachete pentru vârstnici.

 

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.