Bogdan Rosca

radio jurnalist

Presa sub tensiune

Uau, ce zi a fost ieri! Presa clujeana care mergea, asa, dupa cum dicta agenda zilei, intre centrul pentru bolnavi oncologici deschis de Mitropolia Clujului si noul sensul giratoriu de la Aeroport, a explodat de indata ce a venit, mai intii zvonul unor perchezitii in Primaria Cluj-Napoca. Mai apoi, lucrurile s-au precipitat, primarul era acasa cu procurorii dupa el, insotit, si nu dus, la primarie, biroul sotiei sale verificat si amindoi condusi la DNA. Uuuuuu! Chestia asta e serioasa daca s-a ajuns pina la sediul DNA!

Urmaream evenimentul in redactie si, asa cum am spus-o intr-un alt post, VERIFICAM informatiile!

Asteptam  confirmarile oficiale, declaratiile publice sau relatarile reporterului nostru care se afla la fata locului (adica in fata casei dlui. primar, apoi la sediul primariei si la sediul DNA).

Cert e ca am avut parte de acelasi jurnalism dupa ureche facut de unele publicatii online care anticipau “Apostu retinut de DNA”. Intre timp primarul era acasa cu procurorii… Sau, mai mult, au si gasit explicatia acestor intimplari desi nu exista nici un document/declaratie/pozitie  oficiala care sa explice cauza. Unii s-au grabit sa lege totul de contractele pentru salubritate. Altii de mai avansatul caz Bica (vicepresedintele CJ Cluj retinut pentru luare de mita) sau de contractele Primarie cu o firma locala.  Noi am stat cuminti si am asteptat faptele verficiate.

Problema e ca cititorul intelege ce vrea, si informatiile corecte sunt trecute in spatele senzationalului. Daca anticiparile lor se vor confirma azi as zice ca au avut noroc, nicidecum ca au mers pe “surse”. Daca nu, au terfelit pentru un peak de trafic imaginea publica a unei persoane.

Mai mult, am citit deja miercuri la prinz editoriale scrise pe tema strategiilor politice ale presedintelului Traian Basescu care ar vrea chipurile sa puna pe butuci partidul din care a facut parte pentru a relansa o contraofensiva sub un nou ambalaj.  Tinta: fieful de la Cluj cu ricoseu la adresa Primului Ministru, clujean si el…Ma leshi?! Aura asta de comentator posesor al tuturor adevarurilor din lume, detinute si alea in exclusivitate imi intoarce stomacul pe dos. De ce nu putem astepta declaratiile oficiale? Pentru ca ne place sa speculam si sa fabricam povesti de genul “sulei cu prefectura”.

Intrebarile la care asteptam raspunsuri lamuritoare astazi  ar fi :”Cine si ce informatii a dat procurorilor?” sau “Cum se porneste si instrumenteaza o astfel de ancheta?”, si evident “Ce acuzatii se aduc?”

Abia apoi putem incerca sa facem conexiuni de genul celor pomenite mai sus. Ma insel, colega?

UPDATE: Pe site-ul DNA, a aparut in aceasta dimineata comunicatul oficial in acest caz, pe care va invit sa-l lecturati, aici

 

[facebook_ilike]

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.