Bogdan Rosca

radio jurnalist

Proiectul RMGC discutat cu bloggerii

Proiectul Rosia Montana propus de Compania Gold Corporation a fost discutat la Cluj la sfirsitul saptaminii trecute intr-o sesiune Q-A la care au participat directorul RMGC-Dragos Tanase si directorul de comunicare al companiei, Catalin Hossu. (Multumesc Fegari pentru link-uri 🙂 )

Intilnirea a fost organizata si moderata de agentia de relatii publice The Practice care au invitat, spun ei, bloggerii reprezentativi din oras. Printre ei m-am numarat si eu, desi inca nu ma consider un blogger reprezentativ. Probabil a fost interesant pentru ei faptul ca sunt mai mult jurnalist decit blogger.

Am facut mai multe emisiuni despre proiectul Rosia Montana, dar de cele mai multe ori lipseau in discursul invitatilor mei de la Televiziune sau Radio contra-argumentele la argumentele celeilalte tabere. Din cauza unui viciu de comunicare pe care Dragos Tanase l-a recunoscut in fata celor prezenti vineri seara la Casa Tauffer din Cluj, in atentia opiniei publice au ajuns mai mereu opozantii acestui proiect. Chestiunea asta  tine si de faptul ca “potrivnicii” sunt mai vocali si reusesc cumva sa atraga atentia reporterilor tocmai prin actiuni inedite, radicale si contestatare.

Am participat la acest eveniment in primul rind din dorinta de a ma documenta. A fost o buna ocazie pentru mine de a capata niste informatii ” de la sursa” lipsite de interpretari. S-a discutat despre proiectul in sine (multe date tehnice), despre impactul asupra mediului si comunitatii, mai putin despre interferentele politice in proiect desi subsemnatul a ridicat si aceasta problema.

Concluzia mea este ca acest proiect are nevoie de o dezbatere reala. Nimeni nu a pus fata in fata argumentele si contra-argumentele. Ideile celor doua tabere (pro sau contra) ieseau la suprafata separat, de cele mai multe ori intr-o nota emotionala, care asa cum va asteptati, distorsoneaza puternic.

Am sa fac partilor implicate o propunere. Vreau sa realizez o serie de emisiuni in care sa pun fata in fata cele doua tabere. Lucrez inca la proiect dar cred ca vom merge pe ideea “afirmatie”(argumentata) versus “afirmatie” (tot argumentata). Asa cred ca voi reusi ca jurnalist sa-mi fac datoria lasind publicul sa aleaga in cunostinta de cauza daca e pro sau contra.

Ca jurnalist de stiri m-am obisnuit sa nu interferez cu opinii personale o tema sau alta, desi daca ma uit la televiziunile de stiri constat ca acest lucru nu se mai practica. Dar, fiindca acum suntem pe blog pot sa-mi exprim si eu parerea. Am s-o formulez cu ajutorul intrebarilor:

Exista un plan alternativ pentru oamenii din Muntii Apuseni?

Are Romania capacitatea de a derula singura in zona un proiect de acest tip, chiar si folosind o alta tehnologie?

Suntem in situatia de a ne permite sa renuntam la veniturile generate de acest proiect?

Dam sau nu dam aurul? De ce da sau nu? Ce cistigam si ce pierdem intr-un sens sau altul?

Cred ca aceste intrebari pot fi folosite de toti cei care sunt preocupati de  subiect.

Va tin la curent cu proiectul jurnalistic pe care vreau sa il initiez pe aceasta tema.

PS1. Foarte faina intilnirea cu bloggerii clujeni.  Am avut impresia ca sunt mai buni decat o parte a colegilor mei din presa care merg la conferinte de presa unde inghit tot ce le spun organizatorii, fara sa puna macar o intrebare.

PS2. Recunosc si eu ca am cinat pe banii RMGC alaturi de colegii de blogareala. Sarut-mina pentru masa!

[facebook_ilike]

Share

9 comments found

  1. Imi pare rau,

    Se vede ca nu ai citit inainte despre proiect pentru simplul motiv ca nu e facut public. Nu ma intereseaza ce-au afisat ei pe site-ul ala, ci cel semnat cu statul roman. ALA NU EXISTA. Iar cele mai importante intrebari nu s-au pus. S-au pus doar alea de PR. Pacat ca nu exista si o deontologie a blogging-ului profesionist, sa zic asa. Trebuia sa intrebati dupa cati ani trebuie inlocuita pelicula de pe fundul lacului urias de decantare, aflat in amonte la cca 20 km de Abrud, oras care dupa niste ani SIGUR va vedea consecintele. Apoi trebuia sa intrebati daca acopera lacul cu o pelicula (plasa) pentru a stopa evaporarea (la fel de nociva) precum si otravirea pasarilor. Apoi trebuia sa intrebati CE SE INTAMPLA IN CAZ DE CUTREMUR…Apoi trebuia sa intrebati ce experienta are RMGC in exploatarea aurului, avand in vedere ca NU ARE DELOC. Apoi trebuia sa intrebati de ce toate organismele stiintifice le-au respins proiectul ca fiind science-fiction. Apoi trebuia sa intrebati CATE CAMIOANE vor lucra non-stop. Apoi trebuia sa intrebati de ce cercetarile oficiale arata ca acolo cantitatea de aur existenta e distribuita pe o suprafata foarte mare ceea ce inseamna ca in conditii normale aceasta ar fi o EXPLOATARE INEFICIENTA. Etc, etc…bai, baieti, daca nu stiti ce sa intrebati, de ce va bagati ca musca-n lapte, mai, nene? Voi nu pricepeti magnitudinea proiectului. Pana si statele nationale din regiune sunt impotriva proiectului, ca sa nu mai zic Academia Romana si GREENPEACE, de care tu esti atat de mandru dupa ce-ai dat 2 euro ca sa ai justificare sa scrii porcaria asta…Ti-as zice sa-ti fie rusine, dar e prea putin.

    1. Iata asadar un exemplu pentru care dezbaterea despre care vorbeam in acest post trebuie realizata. Incerc sa inlatur “partea emotionala” din final pentru a constata ca intrebarile formulate de Dragos trebuie sa primeasca un raspuns. Dragos ai fost la aceasta intilnire? Te rog sa-mi spui care e expertiza ta pe problema, pentru ca acum construiesc un proiect editorial in care vreau sa prezint opiniile ambelor tabere. Mi-as dori sa te implic in aceasta dezbatere. Evident daca doresti acest lucru.

  2. Imi pare tare rau ca nu am reusit sa ajung si eu la dezbatere, am fost invitata, dar a trebuit sa refuz participarea pentru ca in seara aceea am fost de serviciu la radio si nu puteam face niciun schimb.
    Cred ca e un subiect foarte important si delicat. De aceea, trebuie discutat serios si intors pe toate partile, mai ales de oameni care au experienta si cunostinte aprofundate in domeniul protectiei mediului.

  3. Sper sa iti reuseasca dezbaterea face to face, argument vs. argument, chiar sunt curioasa. Mai vad ca acelasi Dragos a dat acelasi comentariu atat tie, cat si lui Psaico…

  4. Dar de ce sa numai asteptam pana cand tehnologiile vor evolua mai mult, cand pretul aurului va creste si mai mult, si astfel riscurile se vor diminua mult. Partea cu faptul ca nu sunt riscuri poate o cred aia fara scoala

  5. Salut, redeschid un pic discutia si cred ca ar fi interesant sa mergi la conferinta UBB pe tema ca sa ai subiect de un nou post si noi informatii si sa continui proiectul jurnalistic dupa cum zicei in post:
    Conferința internațională ROŞIA MONTANĂ ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ Cluj-Napoca, 11-12 Noiembrie 2011, UBB, Aula Magna
    Eu o sa merg sa ma informez mai bine si apoi poate revin cu o parere informata sa nu ma fac de ras ca zic niste ineptii.

    http://news.ubbcluj.ro/noutati/conferinta-internationala-rosia-montana-in-istoria-universala/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.