Putina politica
Am asistat din studio la Congresul UDMR de la Oradea. Miza Congresului, alegerea noului presedinte, avea, cel putin pentru mine, un deznodamint cunoscut. Kelemen Hunor era creditat cu cele mai multe sanse. Votul de simbata seara nu a facut altceva decit sa ne confirme faptul ca maghiarii il considera pe dl. Ministru al Culturii cea ma potrivita persoana sa continue proiectele si linia impusa de liderul Marko Bella. Situatia era cu atit mai previzibila daca ne amintim ca Kelemen Hunor a fost si candidatul Uniunii in ultimele alegeri prezidentiale.
Am “trait” congresul timp de patru ore, in direct, la televiziunea publica vineri si simbata seara. O ocazie excelenta pentru comentarii alaturi de invitatii din studio si de urmarit , la cald, declaratiile de la fata locului ale liderilor politici. Si au fost cam toti pe acolo…
Dincolo de cele spuse la toate posturile de televiziune si in presa scrisa se impun citeva conlcluzii personale:
Constat ca acest partid a reusit de fiecare data sa gestioneze foarte corect momentele de criza cu care s-a intilnit. Existenta unei linii moderate in discursurile liderilor, izolarea fara “circ” a extremistilor (care mai apoi au insamintat mici partide ale maghiarimii cu titlu de concurenti) si urmarirea cu o extraordinara abilitate a intereselor comunitatii maghiare din Transilvania, in special, i-au adus succesul pe scena politica romaneasca.
Marota aruncata pe vremuri de ultranationalistii romani cum ca “unguri vor sa vinda tara” tinea si tine de un discurs lipsit de actualitate si fara viziune istorica. Reactiile salii de la Oradea la discursul liderului FIDESZ care a incercat sa ridice un candidat “daca vor sa se inteleaga bine cu Budapesta” ilustreaza aceasta idee. Maghiarii din Transilvania au un alt fel de a privi lucrurile. Au constatat, sau mai bine zis au invatat, ca pentru a obtine ceva trebuie sa puna corect problema si la momentul potrivit. Nimic de reprosat. Totul face parte dintr-un joc al politicii pe care multi politicinei ai majoritatii sunt incapabili sa-l practice.
Maghiarii au politicieni mai buni ca ai nostri. Am asistat la o discutie a colegului meu Karen Sebesi cu doi tineri , reprezentanti ai organizatiilor de tineret. Am ramas uimit de ideile pe care le exprimau. Cum insistau asupra valorilor politice pe care trebuie sa le duca mai departe, cum construiau un discurs de stabilitate pornind de la proiectele liderilor sau accentuind, fara sa devina gretosi, principalele calitati ale acestora. Eleganta si profesionalism in discursul public al acestor tineri maghiari! Ce diferenta! Am facut interviuri cu reprezentantii clujeni ai unor organizatii de tineret si de fiecare data sentimentul meu a fost ca aveam niste copii care vor sa imite liderii scapatati de mai sus. Cumva sa iasa in fata, dar repede, sa-si rezolve ploile printr-o firmulita si mai vedem noi ce iese. Stiti modelul… Faptul ca maghiarii sunt politicieni mai buni am constatat-o si cind am realizat un interviu cu candidatul, pe atunci, la Presedintia Romaniei, Kelemen Hunor. Cred ca treaba asta are legatura si cu ceea ce recunoastem noi prin Ardeal: “ungurii is mai gospodari”.
Liderii politici ai majoritatii s-au perindat pe la Oradea cu mesaje diferite pentru delegatii prezenti la Congres. PD-L a fost reprezentat de seful partidului, Emil Boc; USL de cei doi co-presedinti Victor Ponta si Crin Antonescu, chiar si PC-ul era reprezentat la virf. Mesajele lor au fost clare. PD-L mizeaza in continuare pe parteneriatul cu maghiarii dupa logica deloc incorecta daca au fost impreuna la greu sa fie si la bine (care urmeaza, spune dl. Boc). Pe de alta parte USL vine cu un mesaj de parteneriat valabil si acum si atunci (2012). In aceste conditii e evident ca UDMR ramine un pion foarte important al scenei politice, unde asa cum am aratat, poate aduce expertiza si o forma de stabilitate. Chiar daca interesele lor sunt prioritare
1 comment found