Bogdan Rosca

radio jurnalist
Radio vs ClubHouse

Radio vs ClubHouse

Am intrat pe ClubHouse din curiozitate profesională.

După ce Apple a lansat vizionar podcast-ul, mizând pe informația livrată exclusiv audio, asistăm acum la o adevărată revoluție audio. Constatăm că putem trimite mesaje audio prin aplicații care sunt inventate primordial pentru text-Messenger, Wats Up sau chiar iMessage. Apoi liberalizarea internetului permite accesul la mii de posturi de radio, fără frontiere. Cunosc persoane care ascultă posturi de radio online din Australia sau Norvegia. Formatele radiofonice se nișează. Se concurează între ele zeci de posturi de radio online pe același format muzical. Streaming-ul de muzică a atins noi culmi, accesul la aceste servicii este tot mai facil contra unui abonament de câțiva euro pe lună. S-a reconfigurat piața de muzică.Podcasting-ul a devenit mai facil și sunt milioane de “experți” care se luptă pentru atenție pe platforme ușor de utilizat care indexează totul și gestionează baze de date impresionante.

Acum apare o nouă invenție care practic îți permite să participi la discuții în timp real, sau să inițiezi una pe orice subiect îți trece prin minte. Cu alte cuvinte, talk-show-ul tradițional s-a liberalizat și el. Nu mai e privilegiul exclusiv al unor Larry King experți în arta interviului ci e la îndemâna oricui care crede că poate conduce sau/și cunoaște tema adusă în discuție.

În aceste condiții mă întreb care este viitorul radio-ului tradițional? A radioului care are o grilă de programe, un target de audiență, bani investiți în aparatura și frecvențe, un corp redacțional și tehnic? Care este viitorul public media? Al posturilor de radio publice, susținute din fonduri publice, menite a asigura un serviciu de radio pentru populație ferit de interese economice sau de “gașcă”?

Un răspuns unic la aceste întrebări nu poate fi formulat. În lumina datelor de audiență care arată clar că este în continuă scădere consumul de radio tradițioinal (ascultarea pe frecvență) intuiesc că răspunsurile ar putea veni din diferențele (strong points) ale radioului tradițional.

Mă gândesc la răspunsuri și voi reveni asupra temei.

Dacă aveți propriile răspunsuri la întrebările ridicate, feel free : bogdan@bogdanrosca.ro

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.