Bogdan Rosca

radio jurnalist

Rrom sau tigan? Gipsy

Chestiunea rromilor, pe care eu am sa-i numesc in continuare tigani, a ajuns pe marile televiziuni de stiri din lume si pe primele pagini ale ziarelor din Romania si, evident, Franta.Se vorbeste de agresiune etnica, de atitudine discriminatoare la adresa lor, despre atitudini similare nbsp;care se vor face simtite si la adresa altor etnii.

Sa va spun de ce cred eu ca Franta procedeaza corect si de ce nu exista riscul ca astfel de masuri sa fie aplicate si asupra altor etnii.Mai intii ,ar trebui sa ne delimitam de ceea ce se cheama un discurs politic corect. Da, ar fi corect sa le spunem rromi pentru ca asa, se pare, vor ei. Dar, in afara de confuzia majora dintre rroma si român-România (care cred ca este inavantajul lor) nu prea avem ce dezbate. In toate limbile lumii nu exista un echivalent pentru rroma, pe cind tigan gasim nbsp;si in limba franceza- gitanes, seamana si cu cel anglo-saxon gipsy si chiar cu cel nemtesc-tigauner. Nu vad, deci, nici un motiv pentru ca in spiritul politically correct sa le zicem rromi.

Franta a ajuns la disperare. Cum s-ar simti un primar din Romania, Ungaria, Austria, Germania, Spania daca vreo 30 de tigani si-ar face o tabara de cartoane si corturi la periferia orasului lor, pe un teren proprietate publica? Asa, din senin! Sa spunem ca infractionalitatea in zona n-ar creste imediat ce s-au instalat acesti musafiri nepoftiti. Problemele de natura administrativa, de gestiune a deseurilor, a sursei de apa, a caii de evacuare pentru apele uzate, prevenirea incendiilor, plus obiceiurile culturale pitoresti dar total neconforme cu principiile administrarii urbane, ar fi deja o problema imensa pentru acel primar. Necazul e ca in presa intilnim foarte des asocierea acestor tabere ilegale cu cresterea infractionalitatii.Evident, asocierea se bazeaza pe fapte. Trebuie Franta sa le gaseasca de lucru sau sa fie milostiva cu ei? Nu sunt cetateni francezi si n-au contribuit niciodata la sistemul de asigurari.Franta a avut curajul sa-i ia pe sus si sa-i trimita de unde au venit. Adica si la noi. Problema cea mare este a Romaniei, ai carei cetateni sunt , in acte, cei expulzati.

Ce facem? Pai avem solutia discursului politic corect, in care lansam programe nereusite pentru integrarea lor sociala, asteptam sa treaca valul acesta al expulzarilor si poate, poate or pleca iar. Cam asa se intimpla acum.Problema trebuie tratata in varianta Sarkozy: Ofer un program amplu si suplu de integrare sociala. Un program prin care ii oblig sa-si asume si ei ca ceilalti cetateni ai tarii, anumite obligatii (de la igiena pina la ordine publica si educatie) contra unor drepturi. Si acum, mina fostului ministru de interne care a rezolvat pe loc si problema protestelor din suburbiiile Parisului, actualul presedinte francez: Daca nu se tin de aceste programe, daca nu respecta efortul facut de majoritate pentru a-i integra, platesc. Facem disciplina prin deschiderea motivarii (puradelul meu poate sa aiba o viata mai buna daca merge la scoala si invata cum sa aiba grija de sanatatea lui) si prin pedeapsa (nu particip la programele pentru care majoritatea cheltuie serios, atunci platesc). Cred ca nu ar trebui sa ne temem de vreo trei sau patru doamne marcate pina la lacrimi de cadrele TV cu tigancile puse pe tinguit. Am putea merge pina la suspendarea drepturilor cetatenesti si va asigur nimeni nu s-ar supara daca am impune restrictii si in ceea ce priveste drepturile constitutionale. Adica, nu se poate, daca ai fost prins la ciordit in Franta, Italia sau Spania, sa ti se interzica iesirea din tara pentru , sa zicem 10 ani? Si asta indiferent daca esti tigan sau român? Nu se poate suprima ajutorul social daca nu te prezinti la tirgurile de munca nbsp;organizate de AJOFM? Cred ca e o chestie de vointa politica. Nu neaparat corecta. Aaa, faptul ca vor fi majoritatea tigani cei care vor suferi astfel de pedepse? Nu conteaza acest lucru. Ideea e ca acelasi tratament il primesc cei in al caror act de identitate scrie cetatean roman. Si cu asta cred ca ne-am spala obrazul in fata europenilor, dar si in fata noastra. Pentru ca mie nu-mi convine sa se uite urit la mine vreun bade din Austria,cind zic ca sunt roman atunci cind merg in vacanta cu familia.De ce nu cred ca astfel de agresiuni se vor intimpla si la adresa altora? Pentru ca daca in Franta, oricit de nationalisti se spune ca sunt, te duci ca o persoana cinstita, cu documente in regula, cu buna credinta chiar si in cautarea unui trai mai bun, nimeni nu are treaba cu tine. Si asta chiar daca esti tigan. Trebuie doar sa dai dovada ca faci tot ce iti sta in putinta in a te adapta la un sistem social pe care care o majoritate il sustine si il apara. Si in plus tu esti musafir in casa lor.

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.