Bogdan Rosca

radio jurnalist

Sarbatori luminate sau fericite?

Am observat ca in ultimele zile la despartire oamenii isi spun “Sarbatori feiricite!”

Urarea aceasta mi se pare putin fortata daca stau sa o compar cu aceeasi urare, facuta de Craciun. Parca atunci fericirea asta e mai bine justificata daca ne gandim la copii si la darurile din ajun. In ce masura “sarbatori fericite” se leaga cu evenimentul crestin caruia i se adreseaza?

De Craciun ne bucuram de nasterea lui Isus iar de Pasti ne bucuram de Invierea Sa. E foarte corect sa spui atunci “sarbatori fericite”, in ideea ca e un moment de sarbatoare crestina. Dar, iar am impresia ca si acesta e un mesaj golit de sens fiindca nu simt ¬†ca el sa se lege strict de momentul crestin, ci mai mult de consumerismul pe care il tot critic.

Azi am primit un salut de despartire mult mai potrivit acestei perioade: “Sa aveti Sarbatori Luminate”. Ei da ! Acest gen de urare cadreaza mai bine cu ceea ce este ¬†Sarbatoarea Pastilor pentru crestini. (I)Luminarea, inteleasa ca descoperire a mesajului care sta in spatele Invierii, este intr-adevar cea pe care o cautam. Sau ar trebui sa o cautam.

Astept insa Prima zi de Pasti cind vor curge iar mesajele SMS cu miei pe cimpii si Invieri poetice. Cele mai “aiuristice” mesaje se vor regasi cu siguranta si aici.

[facebook_ilike]

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.