Bogdan Rosca

radio jurnalist

Se relanseaza turismul romanesc?

Era un presedinte de tara care declara in urma cu ceva vreme ca nu avem nevoie de autostrazi…Cica n-avem masini pentru ele…Adevarul e ca daca umbli in Mertane cu nino-nino si sar toti de pe drum ca sa treci tu imparatul nu ii crezi pe cei care fac patru ore si jumatate-cinci de la Arad pina la Cluj, via Deva-Vintu-Alba Iulia.

Drumul asta e plin de italieni si apanioli. Nu am intilnit atitea masini de Italia si  Spania pe drum, nici cind am fost in Italia. Venind spre casa de la Raliul Aradului ma intrebam unde drak merg toti astia? Sa-i fi crescut turismul doamnei Nuti? Ca la asa afluenta cred ca bateam si Monte Carlo la numarul de turisti.

Ideile mele, constructive de altfel in privinta relansarii turismului romanesc, au fost spulberate in statia OMV din Simeria. Pfuai mincati-as! Deci: Mercedes seria C combi (model 98) albastru metalizat deschis numere de Anglia plus un Mercedes Vito alb, numere de Spania. Zic: Uau turistii! Cind colo se dau jos vreo 15 doamne si domni  imbracati ca de nunta-pantofi de lac, albi cu negru, pantaloni la dunga,chemeshi inflorate si fuste inflorate. Lanturi la git sa legi ciinele cu ele, fodrii, dinti de aur si Red-Bull in mina. Maneaua taca taca taca la maxim. Dau buzna in statie. Noi cu mina pe portofele  si telefoane sa fim siguri ca ramin acolo unde sunt. Frac vraiste rafturile dupa modelul huliganilor britanci. Casieritele, doua fete pe la 25 de ani ne privesc ingrozite. Apare si baiatul care spala parbrizele si se posteaza strategic intr-un loc de unde poate sa vada daca se strecoara ceva pe sub haine sau fuste. Galagie, cumpara , renunta la ce au cumparat, pun la loc, duc iar la casa ceva, circ, nu-i bine..Barbosu cu fata de Ben Laden plateste motorina si da semnal de plecare. Pleaca spaniolii si englezii. Trecatorii si vanzatorii sufla usurati. A doua zi la inventar sigur le-o dat cu minus, da nu mai conteaza…Bine ca n-o taiat pe nimeni.

Pe drum depasesc masina dupa masina cu numere de Spania, Italia, Franta si Anglia. Cite unul ranit in orgoliu se tine dupa mine, dar renunta obosit de atita drum… Ajung la Cluj si ma gindesc cum presedintele ala care zice ca nu avem nevoi de autostrazi ii lauda pe spanioli, italieni si ce drak or mai fi ca aduc valuta-n tara… Adorm cu gindul la tari in care faci 320 de kilometri in mai putin de trei ore, relaxat si fara sa-ti creasca adrenalina ca dupa o etapa de raliu, o tara in care economia se bazeaza pe chestiuni sanatoase  si nu pe banii pe care ii aduc spaniolii, italieni si englejii de ocazie. Si partea faina e ca astia sigur nu platesc impozite ca sa ne faca noua autostrada…

[facebook_ilike]

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.