Bogdan Rosca

radio jurnalist

Sebastian.Cel mai tare nume in motorsport

Ma intorc astazi asupra pasiunilor mele odata cu incheierea Campionatului Mondial de Formula 1 si a Campionatului Mondial de Raliuri. Constat cu surprindere ca in acest an campionii poarta numele de Sebastian. Un neamt in F1 si un francez in WRC! Ba mai mult, cred ca mai stiu unul care, cel putin in WRC, vine cu serioase pretentii pentru sezoanele urmatoare (Ogier).

Sebastian Vettel este Campionul sezonului 2010 in F1, devenind cel mai tinar pilot care  cistiga acest titlu. Sezonul a aratat ca poti fi o echipa dominanta daca tehnica te ajuta serios si ai parte de piloti care atunci cind nu se lovesc (la propriu ) intre ei isi vad de treaba. Cele doua masini RedBull au mers tun intregul sezon si au dominat categoric  echipele cu pretentii la titlu.Revelatia sezonului trecut, Brawn GP trecuta sub umbrela constructorului german Mercedes cu reactivatul Schumacher, s-a vazut pusa in genunchi in fata unui echipe de tauri rosii ale caror masini proveneau parca din alt film. Sebastian Vettel imi aduce aminte oarecum de Michaela Schumacher. Neamt, exact, concentrat, determinat, motivat. Sunt foart curios daca el va reusi sa-si mentina laurii cistigati in acest an, in conditiile in care eu ii vad mai plini de har pe Lewis si Fernando. Cu alte cuvinte, masinile lui Vettel si Webber au mers atit de bine in calificari si in curse, incit  e normal sa te intrebi cine ar fi cistigat titlul suprem daca cei doi bolizi  ar fi fost pe mina altor piloti. Situatia pare oarecum similara cu cea din sezonul anterior, cind o echipa nou venita, e drept cu multe nume experimentate in spate, a construit un monopost de la zero si a batut tot-Brawn GP. Pilotul lor, Jenson Button, care venea oarecum din esalonul secund, a cistigat titlul desi debutul de an 2009 nu-l credita cu sanse reale. Evident, in ceea ce-l priveste pe tinarul Campion Mondial Sebastian Vettel, acesta va trebui ca in 2011 sa-si reconfirme valoarea daca nu vrea sa fie un meteorit al acestui sport si sa intre in rindul pilotilor care au cistigat doar o data coroana pentru ca mai apoi sa dispara intr-un cvasi-anonimat.

Celalalt Sebastian, e drept cu ortografie franceza, Sebastien, a cistigat un nou titlu mondial in WRC si a incheiat sezonul cu o noua victorie in raliul Marii Britanii. A 62-a din cariera. Cu 7 (sapte!) titluri supreme in buzunar, extraterestrul francez nu mai are , cred, nimic de demonstrat. Poate doar sa-l tina in friu pe un alt Sebastien (Ogier) care vine din urma cu acceleratia la podea.

Si pentru ca sezonul competitional s-a incheiat, am gasit de cuviinta ca in intersezon sa-mi hranesc pasiunea cu ajutorul prietenilor de la Libraria Carturesti. Iata si ultimele achizitii, de doua ori must have pentru fanii automobilismului:

Share

2 comments found

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.