Bogdan Rosca

radio jurnalist

Spre Bucuresti…

Am facut 6 ore si jumatate pina la Bucuresti. Pentru mine un 7 ore la volan inseamna un drum Cluj-Budapesta cu tot cu partea de drum nenorocit pina la Oradea.

Am plecat duminica pe la prinz, linistit ca doar trebile din capitala incep abia luni. Am hotarit sa o tai pe Valea Oltului speriat de probabilitatea ca excursionistii de week-end din capitala sa blocheze traficul dinspre Valea Prahovei duminica dupa-amiaza.

Ase ca m-am suit, tot de smecher pe A3, ca mno sa merg pina la Turda pe autostrada. Drumul asta e chiar bun, doar ca de unde stau eu in Cluj cam ocolesc. Am dat talpa linistit pina la Aiud cind mi-am amintit ca n-am robignieta. Alimentez, iau o cafea, dau cincizeci si ceva de lei pe rovigneta bulectronica. Trag din tigarea electrica , ioi oare unde am lasat-o!, mai bag vreo doua trei adevarate, trec de Alba Iulia si ma urc pe noua centura a Sibiului. Foarte tare bucata asta de vreo 15 kilometri! Mergi tare, fiindca e de fapt o bucatica mica de autostrada care te scoate in drumul spre Brasov-Pitesti.

Si asa pe nesimtite ma vad pe Valea Oltului. Stau in spatele unui camion care ne duce pe toti cu 70 la ora…Bagasi-ar in c*r rovigneta si drumurile!  Intru i nValcea si tot ii dau prin partea aia de tara…Pe marginea drumului un Adi de la Valcea cu un Mercedes clasa E negru, imbracat  la costum face semne disperat la coloana de masini cu o bancnota in mina. Ba tigane!, e vechi trucul! Nu vezi ca nu opreste nimeni sa-ti schimbe bancnota falsa de o suta sau de 500 de euroi? Mai incolo, varu-so, ala de il cheama Salam face acelasi truc in costum negru da cu un Golf IV cu numere de Bulgaria.

Intru in tara asta sudista si ma incearca sentimente contrare. N-am fost de ceva vreme pe aici, fiindca in ultimi doi ani am zburat cu BlueAiru la Bucale, pina cind o reusit fraierii sa-mi stirbeasca increderea in transportul aerian. Chestii cu emotii si caderi in gol, imbarcari intirziate si altele…Asa ca de data asta am zis ca vin cu masina.

Am vazut foarte multi oameni murdari pe marginea drumului. Pe bune! M-a frapat faptul ca toti cei pe care ii vedeam pe drum erau cu hainele murdare de zici ca au iesit de pe santier. Fete exact alea de indieni pe care le-au surpsins si baietii de la Top Gear cind au fost in Romania…

Ajung la Cozia si buluc de lume! Mno sa facem o pauza! Trag pe dreapta. Trec de barajul de cersetori de la poarta (una avea chiar o papuse in brate pe post de copil la care-i trebe un coltuc de pita, pe bune!) Intru in biserica si constat ca avem ce arata unora care s-ar aventura sa vina la noi printre nomazi. Plin de cocalari  in curtea manastirii. Unul arunca 50 de lei in fintina si apoi se spala pe fata cu apa. Altul isi trage pe git un rozar cumparat cu 6 lei de la magazinul cu produse bisericesti. Fac si io doua poze, zic un Tatal Nostru, pun citeva luminari si la drum.

Ajung la Pitesti. Ma, sa stiti ca singura intreprindere care merge cu adevarat e Dacia. Din cind in cind treceau pe linga mine autotrailerele pline cu Dusteruri si Logane. La export cu ele. Mno bravo lor!

Ajung la autostrada A1, Pitesti Bucuresti. Ii dau talpa , trec pe linga mine niste sportivi, chai si ala cu cobaru de-l depasisem sportiv pe Dealu Negru cind incerca sa-mi zica ca pa el nu-l depaseste nimeni! Trec iar de el si la un moment dat incep sa sar in scaun pe la 120 la ora. De pe la kilometru 40 inspre Bucuresti autostrada asta se simte ca un drum de macadam la 50 la ora. Stiti voi… Trepidatiile alea verticale si un salt usor al masinii stinga drepta, fata spate! No sa-si bage iar in c*r vigneta electronica!

Ajung in Bucuresti. Ma calxoneaza vreo doi trei sau zece…Habar n-am. Io cred ca astia au claxonul legat de frina. Ma cazez, si o iau pe jos  prin sectoru lu Ontanu (ala de n-o primit nici un leu la finalul lui 2010) pina la Carturesti. Cumpar pentru colectia personala Magnus Lindgren-Batucada Jazz, Lee Morgan -City Lights si Rahsaan Roland Kirk-I,Eye Aye.

Seara se incheie cu  o pizza la Tratoria Calcio si doua beri. Plus postu asta.

Monday is the day!

Share

4 comments found

  1. pe mine numai drumul ma omoara…6 ore pentru 500 km e extrem de mult…poate cand o sa avem autostrazi (mai lungi de 50 km!), o sa putem ajunge in Bucuresti intr-un interval rezonabil de timp. drum bun sa ai inapoi!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.