Bogdan Rosca

radio jurnalist
Standardul de viață și Pandemia.

Standardul de viață și Pandemia.

Mi-am propus să dezbat puțin pe tema industriilor care sunt afectate de criză. Sunt unele exemple la îndemână: HoReCa, industria spectacolelor și a evenimentelor, a seriviciilor personale (frizerii, saloane cosmetice), parte din retail. Sunt și altele mai ascunse, legate în parte de cele vizibile, cum ar fi industria textilă.

Între timp mi-a parvenit un document realizat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române pe care l-am parcurs în weekend. Pentru a înțelege ce ne așteaptă și de ce ,vă propun să aruncați un ochi peste acest studiu. Il găsiți pe pagina Institutului www.iccv.ro iar aici aveți un link direct spre pagina studiului. Am reținut câteva idei:

La pagina 12, după o analiză succintă a felului în care ne-am revenit după crizele anterioare (1990, 1997 și 2008) autorii afirmă:

  1. Perioada cea mai dificilă pentru standardul de viaţă va urma după ce criza medicală va trece sau se va reduce; la momentul aprilie 2020, populaţia se raportează încă, psihologic, la nivelul veniturilor din februarie-martie, nu la privaţiunile din viitor;
  2. consecinţele socio-economice ale pandemiei asupra calităţii vieţii românilor vor domina cel puţin prima parte a deceniului 2020-2030.

În privința slăbiciunii Statului se vorbește de un mix de factori sociali și economici, la pagina 16:

România are o capacitate macroeconomică scăzută de a susţine un deficit public mare, de sprijinire, cu orice preţ, a economiei şi populaţiei, în comparaţie cu măsurile anunţate de statele occidentale.

Apoi: Modelul economic al României se bazează, în mare măsură, pe forţa de muncă ieftină, slab calificată. Fără ieşirea din modelul low skill, low pay, economia României se va confrunta cu o problemă crescândă şi insolubilă a lipsei forţei de muncă, după ce economia se va fi relansat.

Autorii propun și câteva soluții: creșterea venitului minim garantat la 1.000 de lei pentru următoarele trei luni, finanțarea externă a deficitului sau creșterea bugetelor locale pentru a se putea asigura plata ajutoarelor sociale. În contrast cu reacția Executivului privind veniturile bugetarilor, se propune introducerea unui impozit de solidaritate pentru veniturile mai mari de un anumit prag, fără excepție, indiferent de natura venitului.

Măsurile propuse acoperă un spectru mai larg, concluzia fiind exprimată la pagina 45: Pandemia Covid -19 afectează – pe termen imediat şi mediu – standardul de viaţă. Pentru a atenua această tendinţă, impusă de o situaţie excepţională, e nevoie de măsuri excepţionale; nu toate sunt populare, dar sunt imperios necesare pentru a reveni cât mai repede la standardul de viaţă de dinaintea pandemiei.

Aștept comentariile voastre la bogdan@bogdanrosca.ro

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.