Bogdan Rosca

radio jurnalist

Steve Jobs. Intre presa romana si cea americana

Am fost atit de ocupat  in off line-ul  ultimelor doua saptamini incit nu am mai apucat sa ma relaxez pe blog.

Printre altele: am lansat noua frecventa de 87,9 FM la Satu Mare pentru Radio Cluj (ceea ce, by the way, mi-a schimbat perceptia asupra muzicii populare autentice); m-am intors la televiziune (o saptamina pe luna); m-au frecat colegii (da-le Doamne ce cred eu…); vreo trei sedinte de lucru in redactie pe chestiuni de strategie, and so on…

Ieri dimineata ma prapadeam de ris ascultind “comentatorii” pietei IT din Romania care-si exprimau fatis dezamagirea fata de faptul ca Apple a lansat un Iphone4S si nu Iphone 5. Radeam de importanta pe care si-o dadeau, de razboiul androizilor cu IOS-istii si de HTC care exact in aceeasi zi anunta ca nu-sh ce terminale au probleme de securitate si ca utilizatorii tre sa faca nu-sh ce ca sa nu le fure datele aplicatiile. Bine ca strategii romani, de pe o piata mai mult decit periferica stiu ei cum sta treaba intr-un concern ca Apple, care n-a fost in stare sa lanseze o noutate! Fratilor noi nu contam, voi nu contati! Se vede asta in strategia de marketing. Aproape toate produsele au ajuns mai tirziu in Romania decit in restul lumii. Si asta nu pentru ca nu le-am vrea, ci pentru ca suntem saraci si majoritatea produselor sint preferate in Romania second-hand. Nimeni nu a remarcat insa reducerea pretului la terminale si extinderea distribuitorilor oficiali, ca masuri de crestere a cotei de piata.

Azi la ora 6, cind am deschis telefonul  un breaking news CNN (asa arata un bk news ba ziaristi de site-uri de stiri on-line ce sunteti!) ma anunta pe ecranul retina al telefonului meu Apple (sic!) ca Steva Jobs a murit. Mi-am baut rapid cafeaua inainte sa plec spre Matinalul TVR Cluj (unde am comentat revista presei) urmarind CNN-ul care discuta despre Steve Jobs in termeni in care toti postacii si facatorii de stiri in on-line-ul si off-line-ul autohton n-ar fi in stare s-o faca, veci! Se vorbea despre el ca vizionar, persoana inspirationala, leader si manager, om de succes care nu si-a pierdut capul, ba chiar era asemuit cu Walt Disney pentru felul in care a imbinat tehnologia cu arta. Nu tu elicoptere care sa-i survoleze resedinte, pipite cu microfoane falice  la poarta casei, samd.

Meanwhile, in ziarele tiparite ieri seara nu apareau decit articolele despre dezamagirilor fanilor romani  si nesemnificativi fata de nelansarea Iphone5.  Plus alte articole despre tat felu de Truica, Pisi, Coca si Gigel care nu-sh ce au zis. Ba, va vedeti!? De aia suntem unde suntem pentru ca nu stim ce inseamna relevanta. Dam pe spate cind se stringe ultimul surub la Cluj Arena sau cind inauguram trei bancute intr-un parc. Ati uitat sau nu vreti  sa faceti povesti relevante pentru publicul vostru. Intre timp citiva baieti, nu foarte destepti, se joaca de-a manipularea cu vietile voastre, dintr-o pozitie trecatoare de putere. Intre timp, valorile noastre ramin in afara interesului public pentru ca nu fac rating si pentru ca nu servesc nici unei tabere!

Evoc aici personalitatea celui care a fost Steve Jobs printr-un citat postat de prietenul meu Horia pe Facebook: “Timpul vostru este limitat, nu vi-l pierdeti traind viata altcuiva. Nu va lasati prinsi in dogme – rezultatele gandirii altor persoane. Nu-i lasati pe altii sa va slabeasca ambitiile. Aveti curajul sa va urmati inima si intuitia. Cumva, ele stiu exact ceea ce voi va doriti cu adevarat sa deveniti. Orice altceva ajunge pe planul doi”.

[facebook_ilike]

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.