Bogdan Rosca

radio jurnalist

Suntem hoti sau victime?

Dupa postul de ieri m-am hotarit sa ma intorc la Iphone4. Sunt foarte obisnuit cu IOS, n-am nimic cu fanii Android dar puterea obisnuintei isi spune cuvintul.

Azi am avut o noua situatie de rahat la servici…. Au disparut niste bani strinsi pentru o cauza buna. Cineva i-a luat efectiv cu tot cu lista de donatii.

Ma eu unul nu-mi revin…Stiu ca daca te uiti la TV sau citesti un ziar gasesti zeci de asa zisi oameni de afaceri care nu-si pot justifica primul milion. Au furat de pe unde au putut, au spart conturile ascunse ale fotului PCR, Dumnezeu stie ce au mai facut. Poate ca acest model al “inavutirii peste noapte” e atit de extins si inradacinat in orizontul nostru de implinire personala incit unii pot recurge si la astfel de gesturi furind de la colegi.

Acum o saptamina la Cora m-am dus cu familia sa vedem expozitia de caini utilitari. Luca a descoperit locul de joaca din fata magazinului si a vrut sa stea acolo. Am ramas eu de garda in timp ce Andreea facea cumparaturile saptaminale. La un moment dat vad pe una dintre bancutele de acolo un portmoneu negru. L-am luat, m-am uitat in jur, poate vad persoana care cauta ceva pe sub bancute. Nu era nimeni. L-am deschis: bani  si toate actele unui barbat. Adresa din buletin mi-a sugerat sa il duc eu acasa la om fiindca locuieste aproape de mine. Peste vreo cinci minute vad un barbat indreptindu-se catre o doamna cu doua fetite aflate si ele  la locul de joaca. Il recunosc dupa poza din buletin. Ma indrept spre el si il interpelez “Domnule X?” Omul se uita lung la mine si zica un da mirat. V-ati pierdut portmoneul! I-l dau, imi multumest cam stinjenit si plec. Nu vroiam sa scriu despre aceasta intimplare, dar m-a mirat putin reactia omului caruia nu-i venea sa creada ca cineva i-a returnat portmoneul cu tot continutul in el (bani, acte…). Ceva din reactia lui imi spunea ca nu-i venea sa creada ca asa ceva se poate intimpla. Nu stiu daca descoperise intre timp ca si-a pierdut portmoneul si se resemnase sau chiar a fost surprins ca l-a pierdut (ii cazuse din buzunar).

Cred ca noi ne-am resemnat in fata fatalitatilor de acest gen spunindu-ne undeva in inconstientul nostru ca e normal sa fim furati, e normal sa fim inselati, e normal ca cineva sa profite de pe urma noastra s.a.m.d. Si credeti-ma sunt unii care au transformat acest complex de fatalitate al nostru intr-un avantaj bine jucat in favoarea lor.

[facebook_ilike]

Share

1 comment found

  1. Greu cu facerea de bine… se uita cu suspiciune la tine, de parca urmeaza sa le ceri bani.

    La un moment dat, aveam o invitatie la un film din Cinema City, un voucher care expira in ziua aia – si nu puteam merge. M-am dus la casa, ca eram deja in Iulius, si l-am dat cuiva care statea la coada pentru bilet. S-au uitat la mine de parca voiam sa dau otrava :))

    Dar in calitate de om care si-a recuperat portofelul intact de doua ori in viata, stiu ce inseamna sa il primesti inapoi!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.