Tarkovsky Redux

In vreme ce publicul spectator se inghesuia la proiectia filmului Pina in prima seara a Festivalului International de Film Transilvania eu am ales sa vad concertul lui Lucian Ban de la Teatrul Maghiar. Un eveniment total diferit de ceea ce a prezentat Lucian pina acum pe aceeasi scena.

Tarkovsky Redux a fost un spectacol inedit, un soi de omagiu adus celebrului regizor rus. Lucian a lucrat mai bine de un an la acest proiect cu alti trei artisti pe care am avut sansa sa-i vad vineri la Teatrul Maghiar- Mat Maneri la viola, Silent Strike, despre care Lucian spune ca este unul dintre cele mai mari talente ale muzicii electronice pe care le-a dat Romania si artistul video Dan Basu.

Cei care se asteptau la un spectacol gen Tuba Project sau Elevation, proiecte pe care Lucian Ban le-a prezentat deja la Cluj si in Romania, de aceasta data au primit ceva cu totul diferit. Un experiment care merge intre un happening, o evolutie spontana, si un experiment bine regizat. Un show cu o limita sensibila intre jazz (marcata  de evolutia pianului si a violei), muzica de club sau ambientala si o frenezie de imagini din filmele lui Tarkovsky, repetate, reluate, mixate si redifuzate intr-o maniera obsedanta de Dan Basu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa concert i-am trimis un mesaj lui Lucian Ban in care l-am felicitat pentru show si i-am spus ca inca diger ce s-a intimplat pe scena. Asta pentru ca am fost bulversat de cele patru momente  pe care le-au prezentat. Dupa primele minute am reusit sa ma las prins de valul de muzica ce-mi trezea sentimente contrare si mai apoi am fost  efectiv luat pe sus de imaginile de pe ecranul urias. Pe a doua piesa am avut sentimentul crunt al trecerii timpului si a involutiei noastre. Mi-au trecut prin cap, cumva paralel cu ceea ce se intimpla pe scena, secvente din viata mea. M-am gidit la Luca, la familie, la prietenii care au plecat din tara, la lucrurile nerezolvate si care au ramas in urma, am dat cu capul de intrebarile existentiale si am fost aruncat spre viitorul incert spre care ne indreptam si pe care abia daca-l mai putem controla. Tulburator….

Mie unul mi-a placut experimentul si abia astept sa revina Lucian Ban la Cluj. Am realizat vineri seara si un interviu in direct cu el la Transilvania la Zi pe TVR Cluj dupa ce la prinz am imprimat vreo 20 de minute pentru Jazz la Radio Cluj, dialog pe care il voi difuza simbata aceasta pe post (11 iunie 2011)

[facebook_ilike]

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.