Bogdan Rosca

radio jurnalist

The power of Twitter in Egipt

Am un exemplu extraordinar pentru ceea ce inseamna social media si puterea  acestui canal de comunicare.

Cei care mai au putina treaba cu realitatea inconjuratoare stiu ca in Egipt, imediat ce au inceput protestele de strada au fost blocate/intrerupte conexiunile la internet. Pina ce trusturile de presa serioase (CNN, Reuters, DW) sa-si trimita corespondentii acolo( da stiu ca au mers si de la iRealitatea si de la a trei-a antenta acolo, da eu tot pe CNN ma uit), a fost un moment in care nu se puteau culege informatii de la fata locului.

CNN-ul transmitea despre utilizarea twitter-ului in furnizarea de informatii de la fata locului. Interesat, m-am conecatat la hastag-ul #Mubarak. Informatiile pe acest hastag vin cuplate cu alte doua : #Egypt si #Jan25.

Partea interesanta e urmatoarea: Vineri seara am descoperit userul de twitter @Jan25voices care avea 1401 urmaritori si un singur cont urmarit. Simbata dupa masa avea 3819 followers. Azi are 3826 de urmaritori si urmareste 5 conturi. Numar total de twituri 336.   La sectiunea about scrie asta: We are using phones and other means to speak with Egyptians behind the blocked internet, tweeting their words in real time. contact: Jan25voices(at)gmail.com. Nu imi e clar daca utilizatorul este in Egypt (s-a raportat ca in zona ar mai fi un provider mic   de net care inca functioneaza), sau daca este din afara tarii. Tind sa cred ca nu e acolo, dar nu asta e important. In conditiile crizei din tara respectiva acest utilizator s-a transformat intr-o sursa de informatii credibila. Probabil mai sunt si alte conturi care au ajuns la o astfel de performanta si pe care eu nu le cunosc.

Ideea e ca live twittering-ul incepe sa aiba o putere extraordinara iar in astfel de situatii chiar si daca tai teava de net cu toporul nu mai poti opri ciripelile. Ramine de vazut si de analizat cit de mult conteaza ele in interiorul taberelor care se ciocnesc acum in Egipt.  Interesante mi s-ar parea raspunsurile  si la alte  intrebari : Poti genera miscari sociale ample pornite din retelele sociale (Twitter, Facebook, etc)? Poti genera schimbari majore? Poti manipula  pe scara larga?

Pun aici un link ca sa vedeti cum acopera CNN-ul acest subiect (social media in Egypt): http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2011/01/30/jamjoom.egypt.social.media.cnni?iref=allsearch

Share

2 comments found

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.