Bogdan Rosca

radio jurnalist

TIFF.12

Ei bine, chiar a inceput TIFF.12!
12 ani de cand Clujul gazduieste acest festival de film, pe care il consider ca fiind cel mai important din Europa de Est in acest moment. Acesta este unul dintre putinele motive pentru care chiar ma bucur ca sunt din acest oras.
Sigur, interesul meu este unul muzical in primul rand, asa ca le multumesc TIFFarilor organizatori ca m-au pus pe lista de bloggeri oficiali ca sa scriu despre muzica.
Dar, asa cum probabili stiti despre mine eu sunt un tip foarte prezent in off-line. In off-line-ul jurnalistic pentru ca de vineri pina vineri am tras nu mai putin de sase emisiuni de tv. Am fost in Valea Timocului in Serbia, in studio, si aseara la TIFF. Prin urmare lipsesc motivat de aici.
Chiar aseara ii spuneam lui Tudor Giurgiu ca este al cincelea an consecutiv cand realizez emisiunea de deschidere a TIFF-ului. Mihai Kirilov, zice, da ma si eu de 12 ani, fac asta! Trebuie sa stiti ca fara cei doi TIFF-ul n-ar fi ajuns pina aici si nici n-ar fi ceea ce este.
Am discutat in emisiune cu Tudor despre finantare. Un buget mai mic anul acesta dar o vor scoate la capat.L-am incoltit putin intreband daca e numai impresia mea ca traim intr-o tarisoara cu multe promisiuni si angajamente iar atunci cand vine vorba de pus umarul ne facem ca ploua. A vrut sa treaca peste, dar mi-a explicat ca nu intelege de ce politicienii care profita de fiecare eveniment public al TIFF-ului promit ca fac, ca vor, ca asa mai departe, dar cand se apropie momentul cheie, nu mai stiu si uita ce angajamente si-au luat. Kirilov a fost mult mai dur si a dus discutia la un alt nivel, aratindu-se pesimist. Daca filmul romanesc pune tara noastra pe harta culturala internationala (vezi premiile castigate) de ce acest domeniu nu este sustinut? A dat exemplul festivalului de film romanesc de la New York, pe care il organizeaza, unde toata lumea ii primeste cu bratele deschise, dar suportul din partea decidentilor interni e zero!
Tot aseara am avut placerea sa o am in fata microfonului si pe doamna Luminita Gheorghiu. Actrita din filmul Pozitia Copilului premiat anul acesta   la Berlin si protagonista spoturilor TIF 2013. O persoana extraordinara, o interlocutoare calda si deschisa la povesti,  care mi-a marturisit dragostea pentru Cluj. Am plusat si eu si i-am spus ca si Clujul o indrageste, dat fiind numarul mare de spectatori care au vazut filmul aici la Cluj. Sper ca nu m-am inselat! Pe 6 iunie de la ora 21.45 puteti sa vedeti filmul in Piata Unirii la Ursus Open Air. Uite si o fotografie: (in spate e si dna. PR Renate Roca Rozenberg 🙂 )

M-a sunat si general-blogger-ul Hurducas aseara da cine sa auda telefonul cand Tudor Giurgiu le zicea serios la festivitatea de deschidere! Si bravo iar pentru sustinerea jurnalistilor culturali de la Tribuna!

Azi am fost la Bontida. 1 iunie, hai speriati de ploaie cu copilul la aer. Si ne-am simtit foarte bine! Oana Giurgiu conducea o trupa de copii cu tricouri galbene sa le arate ce-i aia camera de filmat si cum ajung actorii pe LCD. Absolut salutara ideea de a aduce la Bontida copiii rromi de la Pata Rat! S-au integrat perfect printre cei veniti cu masina mica si cred ca trebuie sa salutam si aceasta latura sociala a evenimentului. Si nu e singura!

M-am jucat putin cu Instagram si:

N-am sa fac pe smecherul sa ma apuc eu sa fac recomandari de filme, pentru ca sigur sunteti mai priceputi ca mine. Dar, va recomand concertul de azi al Elenei Mandru in formula de quintet. Daca nu ati auzit-o pe Elena, absolventa a Academiei de Muzica din Cluj cum canta,  inseamna ca ati cam mers degeaba pe la spectacole muzicale in Cluj. Aveti sansa sa o ascultati azi la ora 22.00 la Casa Tiff. Va spun doar ca este una dintre cele mai talentate voci feminine in Jazz-ul romanesc actual. Zic ca aduce putin cu Aura Urziceanu in tinerete dar cred ca pe alocuri e mai suava. Daca nu ma credeti ne vedem acolo!

Si vai cate ar mai fi de scris. Dar revin fiindca  mai avem o saptamina buna de TIFFarit.

PS1 Nu uitati de shop! Sunt foarte dragute lucrurile pe care le gasiti acolo si cred ca daca esti clujean si folosesti No ca semn de punctuatie, atunci trebuie sa ai si ceva de la TIFF 2013 pe tine. Click aici

PS2 De concursul de pe blogul acesta n-am zis nimic?!! Stay tuned! Luni primiti detaliile cum puteti castiga niste invitatii!

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.