Bogdan Rosca

radio jurnalist

Tomi Abraham la Arad!

Maine incepe Raliul Aradului. Este a cincea etapa disputata efectiv in calendarul competitional intern, dupa ce Raliul Argesului a fost anulat. Intre timp a fost si prima cursa de pe macadam a sezonului, Raliul Sibiului, care a aprins spiritele dupa neregulile constate si sanctionate de F.R.A.S.

Raliul Aradului este un eveniment cum nu am mai trait, cel putin eu, in automobilismul romanesc. Am fost la o singura etapa de WRC, in Finlanda, si in permanenta am trait cu dorinta de a vedea si alte masini la start in Campionatul nostru. Incercari au fost, dar nu am avut parte de ele, dar iata ca de aceasta data avem o etapa comuna Romania-Ungaria, care conteaza in ambele campionate. Prin urmare, e de la sine inteles ca daca te pasioneaza acest domeniu nu poti lipsi vineri si simbata de la Arad. Vin aproape toate numele importante la ora actuala in campionatul maghiar, cu masini pe care eu nu le-am vazut inca pe viu.

Am aflat inca  o veste care m-a bucurat enorm! M-a bucurat, pentru ca cel despre care vreau sa scriu astazi este o figura aparte a motorsportului romanesc si clujean, in special Mi-e greu sa-l descriu in citeva cuvinte. E un bohneur, un inimos, un sufletist, un entuziast.  A avut pina acum o cariera cu suisuri si coborisuri. A fost si campion. Dar dincolo de aceste mici cuvinte, Tomi Abraham este un pilot indragit de public pentru ca ii place show-ul si face acest sport din pura pasiune. Si o arata pe probele speciale!  La Raliul Aradului Tomi i-a startul! Ce veste buna pentru chibitii ca mine! Va fi show!

Aseara i-am luat un scurt interviu pe care il transcriu mai jos:

Revine fostul campion de la grupa H in lupta?

Nu, nu, nu…Vrem doar sa luam putin pulsul, sa vedem cit am imbatrinit si sa facem  un mic antrenament dupa accidentul de acum doi ani. Inca simt in  umar crash-ul , ma descurc un pic mai greu, dar trebuie sa-mi intru in ritm. Iti dai seama ca eu doi ani nu am mai facut nimic cu mina stinga decit sa semnez hirtii…Si acum daca trag mai mult cu dreapta e destul de dificil si obositor. Dar, este Ben Gay si dam ca trece!

Cum ti se pare  Raliul de la Arad?

Acuma, poate fiindca  nu m-am dat demult   mi se pare acest ca acest  macadam este superb, foarte tehnic, de viteza…Mie imi place la nebunie.. schimbari de aderenta la fiecare viraj, cu noroi, cu apa, cu bile, cu saritori…e extraordinar! Mie imi place foarte mult si m-am simtit foarte bine la antrenamente. Dar, cum ziceam, poate sunt subiectiv ca nu m-am dat de mult, dar chiar e foarte fain!

Ce parere ai ca vin concurentii din Ungaria la aceasta cursa?

-Ma bucur foarte mult ca vin. Era si timpul sa vina. Singura problema pe care o vad e ca inca nu ne putem da in acelasi campionat pentru ca noi inca nu existam desi promisiuni au fost suficiente. Sper ca in timp o sa ne alinime si noi lumii civilizate.

-Crezi ca va fi o diferenta mare intre sportivii romani si maghiari la finalul cursei de la Arad?

Eu cred ca un cuvint hotaritor va avea terenul, suprafata de concurs. Eu am fost la citeva etape in Ungaria, dar nici pe departe nu sunt probele atit de solicitante si de periculoase ca si la noi. Eu cred ca un pic o sa le fie frica. Chiar si noua ne este frica de multe ori chiar daca ne-am obisnuit cu niste prapastii si cu diferente considerabile  de nivel. Eu cred ca citiva vor merge foarte tare, dar multi se vor confrunta cu spiritul de autoconservare.

Cu ce masina te dai?

M-am inscris la K, cu o masina nou-nouta construita de mine, suta la suta in Romania, un Mitsubishi Lancer EVO VIII. Este o masina suta la suta de grupa N, inclusiv cu restrictor de N, dar ma inscriu la K pentru ca acolo m-am obisnuit. Sunt prea batrin ca sa ma mai inscriu vreodata la grupa N.

­-Sa inteleg ca aparitia ta la aceasta cursa tine de dorinta de a fi din nou in mijlocul actiunbii, sau e vorba si de existenta unor sponsori?

-Noi participam la aceasta cursa in cadrul unui partenriat de promovare a unor produse noi in Romania, dar nu exista presiuni de performanta asupra noastra. La aceasta cursa am fost sustinuti, sper ca anul acesta sa mai fac macar doua curse. La Bacau voi fi cu siguranta fiindca e oarecum raliul meu de casa, tinind cont ca acolo am citeva afaceri si cred ca vom fi si la Iasi, unde imi place foarte mult.

Deci nu gresesc cind spun ca revii?

Pina la urma poti spune si asa, dar asa cum sti eu nu vin pentru luptele de la virf. Pentru anul viitor pregatesc un Mitsubishi Lancer EVO III combi de grupa H, o masina care va fi unicat si in campionatul nostru si al Ungariei.

 

 

Nu mi-ai spus nimic de Rares Silasi, copilotul tau…

Chiar daca initial era anuntat Rares pentru aceasta cursa, el nu poate participa la Arad din motive care tin de job-ul sau. La Arad il voi avea in dreapta pe Ferencz Lorand, un navigator care s-a dat in Campionatul nostru la prima etapa de asfalt cu Gergo Szabo, asa ca nu pot sa-l impresionez cu nimic. Sa speram ca va fi bine. Cel putin la antrenamente ne-am descurcat, e putin mai dificil cu dictarea in limba romana dar in rest e OK.

-Tomi iti doresc mult succes si ma bucur sa te vad pe probe si sunt siguri ca asta e o veste buna pentru fanii tai.

Multumesc. Sper sa nu dezamagesc, chiar daca am imbatrinit putin, am mai orbit putin, am mai surzit putin J. Dar e OK! Poate e mai bine ca nu vad asa de bine ce ma astepta…J.

Multumesc Tomi si inca o data multa bafta!

[facebook_ilike]

 

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.