Bogdan Rosca

radio jurnalist

Un week-end de vis

Week-end-ul care a trecut a fost unul memorabil! Nu pentru ca am asistat la odele inchinate Elenei (ce coincidenta de nume cu fosta tovarasa doctor inginer!), nu pentru tentativa(?) de mitutire a unui oficial de la Ministerul de Interne, ci prin prisma faptului ca mi-a fost sparta locuinta.

Sa va povestesc: Sambata am plecat cu Luca in vizita la tata. Am lipsit de acasa intre orele 12 si 17.00. Ultima persoana care a iesit din casa a fost mama, care a plecat in jurul orei 14.30.

La ora 17.00 cind m-am intors, geamul de la sufragerie, situata la parter, era cazut intr-o parte, plasa de tantari pusa cu grija jos iar ghivecele pentru flori de pe pervaz stivuite linga plasa. Am realizat imediat ce s-a intimplat, dar am fost ingrozit de tupeul de care a dat dovada nenorocitul in conditiile in care in casa, e drept, inchisa in bucatarie se afla Cora. Un dobermann, batrin,  dar totusi un dobermann.

Eram doat eu cu Luca si nu stiam daca baietii se mai aflau in casa sau nu. Intrind pe geamul de la sufragerie nenorocitii aveau acces si la cele doua camere de la etaj, fara a “deranja” animalul inchis in bucatarie.

De aici incolo povestea e simpla: am sunat la 112, au venit patru politisti care au verificat casa, ca nu cumva sa se mai afle cineva acolo, apoi au venit trei tineri simpatici de la Criminalistica ce au cautat amprente. Nimeni n-a auzit si nimeni n-a vazut nimic.

Pagubele sunt minore. Exact chestia asta ma ingrijoreaza cel mai mult. Politistii spun ca erau axati pe bani (care nu-i am si nu i-as tine in casa) si pe bijuterii. Dar, au intrat in intimitatea familiei mele si au vazut tot ce avem in casa. Ma terorizeaza gandul ca ar putea reveni pentru a-si face plinul. Nu sunt un fricos , recunosc ca am intrat in casa cu o bata in mina, inaintea politistilor “stricand putin” scena crimei, dar intr-o astfel de situatie ma confruntat cu un sentiment urias de nesiguranta. Cum poti sa-ti pazesti casa? Ce poti face pentru protectia familiei tale, a copilului tau? Da-le-n masa de bunuri!  Nu poti aresta pe cineva in casa, in permanenta pentru paza si protectie. In prima noapte m-am trezit de vreo trei ori sa (re)verific daca usa dinspre gradina, poarta si usa principala sunt inchise. Ciinele a fost exilat afara.

Am comandat un sistem de alarma de ultima generatie, legat la o centrala de interventie. Butoane de panica, senzori, etc. Factura trece putin peste 2600 de lei. Dar, mai conteaza? Poate asa scap, macar in parte, de acest sentiment de nesiguranta.

Si ca sa incheiem rotund, plecind de la Sorici trecind prin Fatuloi si lovind in mijlocul ograzii pastorite in buna masura de inegalabila Nuti, vreau sa va spun ca politistii aia tineri cu care mi-am petrecut seara de simbata si-au facut treaba exceptional. I-am intrebat (normal, cu asta ma ocup) cum se descurca cu 25 la suta minus. Raspunsurile au fost doua: Deocamdata suntem pasionati de ceea ce facem, si ce altceva am putea face? si Nu mai comentam ca dumneavoastra lucrati la televiziune…Deci, chiar daca le-ati  taiat un sfert din salariile de rahat  celor care inca ne mai pazesc, unii dintre ei nu au nevoie de doua BMW-uri X6 si inca niste bani pina se face milionul, ca sa-si faca treaba.Cei tineri deocamdata sunt incoruptibili. Deocamdata.

Share

3 comments found

  1. in 26 se face o luna de cand si eu am fost vizitat de hoti.
    pot sa iti spun ca si eu mi-am pus centrala legata la centrala (tot asa, ptr siguranta), dar sincer, sansele ca sa iti fie spart din nou apartamentu’ tind spre zero … dar na… pentru linistea noastra 🙂
    oricum, imi pare rasu sa iti spun, dar acum ai si tu cardu: http://www.ciulea.ro/thief-card/

  2. de acord, cel mai neplăcut e sentimentul de nesiguranţă pe care ţi-l induce o astfel de întâmplare. şi eu am trecut prin asta acum câţiva ani. poliţiştii au prins hoţul (nu a fost recuperat însă prejudiciul) dar a trecut ceva timp până când m-am simţit din nou în siguranţă în propriul apartament.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.