Vibe&Jazz: Ep. 5 The Balance Engineer

Vibe&Jazz: Ep. 5 The Balance Engineer

În iunie 2019 Filarmonica de Stat Transilvania a fost prezentă în Sala de concerte Radio pentru o imprimare istorică. După foarte mulți ani superba echipă a Filarmonicii clujene avea șansa unei imprimări profesionale. Un proiect mamut în care ne-am implicat pentru ca prestația acestor muzicieni să rămână fixată pentru eternitate.

Sub bagheta dirijorului american Lawrence Foster s-a imprimat opera Fata din Vestul Sălbatic semnată de compozitorul italian Giacomo Puccini. O echipă de sunetiști olandezi de la PolyHimnia International au instalat 42 de microfoane în sală pe care le-au gestionat printr-un soft multitrack Pyramix de la compania elvețiană Merging Technologies.

It was awesome! Mă simțeam ca de Crăciun cu așa desfășurare de tehnică audio în jur.

Am făcut rapid un interviu cu unul dintre inginerii de sunet, foarte simpatic și deschis la întrebările mele.

Am reținut că pentru Jean-Marie Giejsen important era set-up-ul inițial și că în timpul imprimării nu se joacă cu faderele de volum ca în videoclipurile de pe MTV. Din cele 42 de microfoane instalate, majoritatea unidirecționale cu capsulă mică, imprima doar 5(!) principale însă le asculta pe toate. Și cel mai tare mi s-a părut că modificau toate microfoanele pe care le cumpărau pentru a elimina partea electronică din ele care, spunea el, alterează sunetul!

Aveți aici interviul în engleză:

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.