Bogdan Rosca

radio jurnalist
Vibe&Jazz: sezonul II în pandemie. Jurjak, muzica de stare

Vibe&Jazz: sezonul II în pandemie. Jurjak, muzica de stare

Lansez sezonul al doilea al podcastului Vibe&Jazz cu scopul de a scoate la lumină muzicieni și artisti care merită atenția noastră.

În lipsa evenimentelor cu public care ajutau muzicienii să mai facă un ban, soarta lor este una dificilă. Și cred că din punct de vedere cultural lucrurile merg din ce în ce mai prost. Este evident că efectul economic al pandemiei de Coronavirus are impact asupra creativității artistice. Are efect și asupra carierelor și a destinelor, o parte dintre ei vor trebui să găsească alternative de a supraviețui. Facturile vin, nu?

Putem face ceva? Cred că da.

Aș propune ca operatorii de săli de spectacole să facă un plan unitar care să respecte așteptările autorităților sanitare și să asigure securitatea locului de muncă pentru interpreți. Știu, e nevoie poate de o regândire a actului artistic. Poatee nevoie de investiții în soluții de brodcasting online chiar dacă prezența spectatorului pare vitală pentru un muzician sau un actor când este pe scenă. Dar, trebuie să facem schimbăm ceva și să găsim soluția. Este cel mai ușor să închidem tot și să lăsăm educația și cultura la mâna televiziunilor care propun, majoritar, vedete de carton.

Aș propune ca muzica să fie cumpărată sau ascultată în formate sau din surse care întorc un penny artistului. Aș propune ca drepturile de autor să fie plătite riguros pentru ca centul acela să ajungă pe cardul cântărețului. Aș propune ca organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor să-și reducă fee-ul și să-și reducă cheltuielile de existență. Aș propune să avem un plan unitar la care să punem umărul cu toții.

Pare ușor utopic. Se prea poate. Dar dacă vom trece peste atitudinea polarizatoare care ne caracterizează ca nație când e vorba de un subiect dificil , cred că am vedea mai clar ce avem de făcut și care este destinația.

Revenind, în prima ediție din acest sezon vă invit să-l cunoasțeți pe Jurjak. Muzician complex și poet, îndrăznesc să spun. Discuția mea cu el o puteți asculta AICI.

Vă las aici un link spre pagina lui de Spotify dacă vreți să-l descoperiți.

Share

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.